Hon har räddat hundratals dumpade guldfiskar

Micke Larsson/TT

Publicerad 2024-07-28 17.58

Plötsligt fanns en massa guldfiskar i en grund, syrefattig damm i Göteborg. Marinbiologen Cheyenne van Keeken har tagit upp fler än 400, och lyckats rädda de flesta.

– Djurplågeri, säger hon om att släppa ut fisk på ett sådant ställe.

Men det är inte ovanligt att fiskar placeras ut olagligt.

Cheyenne van Keeken läste på Facebook om guldfiskarna i en damm i Kiellers park på Hisingen. Hon ringde till Göteborgs stad, och fick lov att plocka upp så många hon ville.

Några guldfiskar var skadade, sannolikt av syrebrist, och fick avlivas. Men de andra har blivit omplacerade, via van Keeken. När det blev känt att hon hade guldfiskar att skänka bort hörde folk av sig från hela Västsverige.

– Det är privatpersoner som bor lite på landet och har egna trädgårdsdammar, säger Cheyenne van Keeken.

Om du har egen tomt med en damm som inte hänger ihop med andra vattendrag, så är det fritt fram att sätta ut exempelvis guldfiskar. Men i andra fall krävs tillstånd från länsstyrelsen för att sätta ut fisk.

– Många har nog inte koll på vilka regler som gäller. Att fiskar sätts ut utan tillstånd är vanligare än man tror, säger Fredrik Larson, länsfiskekonsulent i Västra Götaland.

Två kategorier

Bara i sommar har länsstyrelsen i Västra Götaland fått en handfull tips. Det finns två typer av fall.

Den ena kategorin är sportfiskare som vill ha en ny art, till exempel regnbåge, i någon sjö.

– Man måste höra av sig till länsstyrelsen först. Vi har koll på alla vatten där vi gett tillstånd för utsättning av fisk, säger Fredrik Larson.

Den andra varianten är att någon placerar prydnadsfiskar i en damm. Kanske för att man tröttnat på sina husdjur, eller för att de blivit för många.

Otillåten utplacering av fisk anmäls till polisen. Men många fall, till exempel i en stadspark, är förstås svåra att utreda.

Att fiskarna man satt ut kan fara illa är en av riskerna. Än värre är att växter och djur som redan finns i vattendraget kan ta skada.

– Dammar som är naturligt fisklösa är gynnsamma miljöer för grodor, salamandrar och insekter som växer upp där, säger Larson.

Fisk i en sådan damm kan äta upp de andra djuren, och även stressa dem på andra sätt.

Invasiva arter

Särskilt illa är det om någon placerar ut en invasiv art.

För några år sedan hittades arten solabborre i en damm i Partille, utanför Göteborg. Det slutade med att dammen fick torrläggas av kommunen.

2015 måste en hel liten sjö i Örebro län fyllas igen, sedan man hittat en stor mängd av svart dvärgmal där.