Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Strömmer: Ett mycket hänsynslöst våld

Publicerad 2024-10-09 17.22

Gunnar Strömmer (M) besökte köpcentret Kungsmässan efter helgens skjutning.

Två skjutningar på två olika köpcentrum – inom loppet av några få dagar.

– Det är ett mycket hänsynslöst våld som inget samhälle kan acceptera, säger justitieministern Gunnar Strömmer (M) till TT.

Några timmar före Strömmers besök på Kungsmässan i Kungsbacka nåddes justitieministern av beskedet om ytterligare en galleriaskjutning.

Den här gången i Sollentuna centrum där en man i 30-årsåldern sköts i ett restaurangområde strax före lunchtid på onsdagen.

– Vi ser på totalen att skjutningarna går ner jämfört med rekordåret 2022. Men jag har hela tiden sagt att under ytan bubblar risken för nya våldsspiraler, säger han.

Man till sjukhus

Likt Sollentuna inträffade söndagens skjutning på Kungsmässan mitt på dagen med mycket folk i rörelse. Efter de båda våldsdåden har chockade personer vittnat om den skräck de kände när skotten avlossades.

– Risken att hamna i närheten av såna här händelser är ändå försvinnande liten, säger Strömmer.

– Men vi ser exempel på att det sker och det är ett uttryck för en våldsam brottslighet som också blivit mer hänsynslös när det gäller konsekvenserna för helt oskyldiga människor, säger Strömmer.

Den skjutne mannen har förts till sjukhus efter skjutningen i Sollentuna. Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord, men ingen person har ännu gripits misstänkt för dådet.

I Kungsbackafallet har två pojkar – båda 14 år gamla – omhändertagits misstänkta för två fall av mordförsök och grovt vapenbrott samt medhjälp till mordförsök.

”Behöver vara medvetna”

Onsdagens skjutning i Sollentuna är den tredje som väckt stor uppmärksamhet på kort tid efter att en person skjutits till döds i sitt hem i Malmö tidigare i veckan.

Enligt Strömmer är det viktigt att olika samhällsaktörer som polisen, kommuner, fastighetsägare och väktare tillsammans arbetar för att kunna hantera vad han benämner som ett ”mycket hänsynslöst våld”.

TT: Behöver man som medborgare vara orolig för att befinna sig i ett köpcentrum med tanke på den senaste tidens våldsdåd?

– Jag vet inte om oro är rätt sätt att hantera det. Men alla behöver vara medvetna om att att brottsligheten finns och att den har ett stort våldskapital, säger Gunnar Strömmer.