Skogsbrand i Kanada når stad: "Utom kontroll"

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-07-25 10.56

Rökmoln från branden vid staden Jasper i Alberta, Kanada.

En av två stora skogsbränder i västra Kanada har nått fram till staden Jasper och satt byggnader i brand. Runt 25 000 personer har evakuerats från området.

– Branden är ännu utom kontroll, säger provinsen Albertas premiärminister Danielle Smith.

Smith har tårar i ögonen när hon uppdaterar pressen om läget.

– Det här är den värsta mardrömmen för varje samhälle, säger hon enligt BBC.

Mellan 30 till 50 procent av stadens bebyggelse kan ha skadats, enligt Smith:

– Det kommer att handla om en omfattande återuppbyggnad och omlokaliseringar.

De 1 900 brandmännen arbetar under ytterst farliga och krävande omständigheter. Minst 400 brandmän till från hela världen är på väg för att hjälpa till.

Vägg av eld

Skogsbranden har spridit sig genom nationalparken i Klippiga bergen och tog sig in i turiststaden Jasper från söder på onsdagskvällen lokal tid. En vägg av eld, uppskattningsvis cirka 100 meter hög, tog sig på 30 minuter en halv mil fram till staden, enligt myndigheterna.

Brandbekämpning pågår för att rädda så många byggnader som möjligt och för att skydda kritisk infrastruktur, bland annat ett reningsverk.

”Skadorna ser ut att bli omfattande”, säger Jaspers borgmästare Richard Ireland i ett uttalande.

Elden har nått hotellet Fairmont Jasper Park Lodge, men det är ännu oklart hur stora skadorna är, meddelar hotellet på X. Hotellet i parken har evakuerats.

25 000 evakuerade

Runt 25 000 människor, av dem 5 000 invånare och 20 000 parkbesökare, flydde med kort varsel i måndags kväll när bränderna flammade upp. Ingen uppges ha skadats.

Under onsdagskvällen uppgav nationalparken att luftkvaliteten var så dålig att brandmän och andra som inte hade fristående andningsapparater skulle lämna området och bege sig till den närliggande staden Hinton.

Premiärminister Justin Trudeau har meddelat att hans regering har godkänt en förfrågan från provinsen Alberta om federal hjälp.

Kunde inte hejdas

Det mesta har gått fel i försöken som gjordes i början att dämpa brandförloppet. Vattenplanen var tvungna att retirera på grund av de farliga förhållandena, och brandförloppet ändrades minut för minut.

Jasper nationalpark lades till på Unescos världsarvslista 1984, på grund av det magnifika bergslandskapet. Staden Jasper ligger i nationalparken.

Alberta har haft höga temperaturer den senaste tiden, och närmare 180 bränder rasar i provinsen. Många av bränderna har startats av blixtnedslag.

ANNONS