Skogsbrand slukar byggnader i kanadensisk stad

TT

Publicerad 2024-07-25 14.59

Tusentals människor har evakuerats från staden Jasper, där byggnader har fattat eld. Bilden togs tidigare i veckan då många lämnade staden.

En av två stora skogsbränder i västra Kanada har nått fram till staden Jasper och satt byggnader i brand.

Runt 25 000 personer har evakuerats från området, samtidigt som staden plågas av en värmebölja.

Följ ämnen

Skogsbranden har spridit sig genom nationalparken i Klippiga bergen och tog sig in i staden Jasper från söder på onsdagskvällen lokal tid.

Staden är rökfylld och branden har lett till ”strukturella förluster”, säger James Eastham, talesperson för Parks Canada.

– I nuläget kan jag inte bekräfta hur många platser eller specifika strukturer. Elden fortsätter att brinna.

Flydde med kort varsel

Brandbekämpning pågår för att rädda så många byggnader som möjligt och för att skydda kritisk infrastruktur, bland dem ett reningsverk, meddelar nationalparken Jasper via X.

Elden har nått till hotellet Fairmont Jasper Park Lodge, men det är ännu oklart hur stora skadorna är, meddelar hotellet på X.

Runt 25 000 människor, av dem 5 000 invånare och 20 000 parkbesökare, flydde med kort varsel i måndags kväll när bränderna flammade upp.

Brandrök i luften

Under onsdagskvällen uppgav nationalparken att luftkvaliteten var så dålig att brandmän och andra som inte hade fristående andningsapparater skulle lämna området och bege sig till den närliggande staden Hinton.

Premiärminister Justin Trudeau har meddelat att hans regering har godkänt en förfrågan från provinsen Alberta om federal hjälp.

”Vi distribuerar resurser från Kanadas försvar, evakueringsstöd och fler akutresurser för att hantera skogsbränder till provinsen omedelbart – och vi samordnar brandbekämpning och lufttransporthjälp”, skriver premiärministern på X.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau skickar federal hjälp till Alberta.

Farliga förhållanden

Borgmästaren Richard Ireland säger till public service-bolaget CBC att staden genomlever ”vårt samhälles värsta mardröm”.

Det mesta har gått fel i försöken som gjordes i början att dämpa brandförloppet. Vattenplanen var tvungna att retirera på grund av de farliga förhållandena, och brandförloppet ändrades minut för minut.

Jasper nationalpark lades till på Unescos världsarvslista 1984, tack vare det magnifika bergslandskapet.

Världsarvet Jasper nationalpark.

Följ ämnen i artikeln