Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Ministrarnas flyg tvingades vända

Peter Wallberg/TT

Uppdaterad 12.39 | Publicerad 12.26

Regeringsplanet vid ett tidigare tillfälle. Arkivbild.

Utrikesministerns och justitieministerns flyg på väg till Ankara har tvingats återvända till Arlanda på grund av tekniska problem.

”Det var en ren säkerhetsåtgärd, och innebar ingen omedelbar fara för passagerare eller besättning”, säger justitieministerns pressekreterare Caroline Opsahl i ett uttalande.

Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) skulle till Ankara för att bland annat diskutera samarbete mot terrorism och organiserad brottslighet.

”På grund av tekniska problem med statsflyget fick utrikesministern och justitieministern under flygningen till Turkiet tyvärr vända tillbaka till Arlanda”, uppger Opsahl.

”De hade sett fram emot mötet i Ankara där de skulle diskutera flera viktiga frågor. . . Ett nytt möte ska bokas in så snart som möjligt”, står det i uttalandet

På Natos toppmöte i Vilnius 2023 kom Sverige och Turkiet överens om att länderna skulle lansera en säkerhetsdialog, ”Security Compact”. Onsdagens möte skulle ha blivit det första i den dialogen. Förutom kampen mot terrorism och transnationell organiserad brottslighet, stod även Rysslands krig i Ukraina, situationen i Gaza och andra utrikespolitiska frågor på agendan.