FN-protest mot Gaza-evakuering

TT-AFP

Publicerad 2024-07-09

Israeliska soldater vid gränsen mellan Israel och Gaza på måndagen.

FN protesterade på tisdagen mot den senaste evakueringsordern som Israel utfärdat i Gaza. Israel utvidgade sin evakueringsvarning till att omfatta det mesta av Gaza stad på måndagen, i samband med intensiva strider i staden. Den israeliska armén IDF uppger att ett dussintal stridande Hamas-medlemmar dödats i ”närstrider” i den senaste offensiven i Gazaremsans största stad.

FN:s kontor för mänskliga rättigheter säger att civila som uppmanats att röra sig västerut från centrala Gaza stad på måndagen hamnade mitt i nya stridigheter när IDF ”intensifierade sina attacker söder och väster om Gaza stad, och riktade in sig på de områden som de uppmanat folk att röra sig till”.

FN:s kontor för mänskliga rättigheter fördömer i ett uttalande de nya evakueringsordrarna till civila, ”varav många har tvångsförflyttats ett flertal gånger, och evakuerats till områden där IDF:s militäroperationer pågår, och där civila fortsätter att dödas och skadas”.

Israel fortsatte under tisdagen med sin stora offensiv i Gaza stad, som enligt FN på nytt försatt tiotusentals palestinier på flykt. Marktrupper, stridsvagnar och stridsflyg stred i staden, samtidigt som förhandlingar pågår i Qatar om att befria de israeliska gisslan som Hamas håller, och få ett slut på kriget som är inne på sin tionde månad.