Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Zelenskyj: Vi bygger underjordiska fabriker

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-09-07 13.48

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på plats på Ambrosetti Forum i norra Italien under lördagen, där han mötte Italiens premiärminister Giorgia Meloni.

I väntan på materiel från väst trappar Ukraina upp sin egen vapenproduktion i landet, säger president Volodymyr Zelenskyj.

– Vi bygger underjordiska vapenfabriker så att ukrainska soldater kan försvara sig själva, även om materiel från våra partner försenas, säger Zelenskyj efter ett möte med Italiens premiärminister Giorgia Meloni på konferensen Ambrosetti Forum utanför Milano.

– Vi har utvecklat nya drönare och robotar, och steg för steg för vi det här kriget tillbaka till Ryssland. Tids nog kommer Putin att känna sig så pressad att han endast kommer att eftersträva en sak: fred.

Giorgia Meloni understryker landets stöd för Ukraina, och uppmanar allmänheten att inte falla för den ryska propagandan om att Ukrainas öde är beseglat.

Att låta Ukraina falla ”kommer inte att innebära fred, utan kaos”, säger Meloni.

Zelenskyjs möte med Meloni följer på hans deltagande vid fredagens möte om Ukrainas militära framtid på den amerikanska militärbasen Ramstein i Tyskland. Då vädjade han bland annat om att få använda högteknologiska vapen från västländer för attacker långt in på ryskt territorium.

ANNONS