Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Zelenskyj i Ramstein: Mer luftvärn

Henrik Samuelsson/TT, Grim Berglund/TT

Publicerad 2024-09-06 08.10

Ukrainas president hoppades att få mer stöd från det 50-tal länder som deltog i fredagens möte om Ukrainas militära framtid.

– Antalet luftvärnssystem som inte levererats är betydande, sade Volodymyr Zelenskyj.

President Zelenskyjs närvaro vid mötet på den amerikanska militärbasen Ramstein i Tyskland hade inte offentliggjorts i förväg. Det var första gången han deltog personligen i gruppens möte, som leds av USA:s försvarsminister Lloyd Austin.

Zelenskyj vädjade på mötet om att få använda högteknologiska vapen från västländer för attacker långt in på ryskt territorium.

– Vi behöver kapacitet på längre avstånd, inte bara över ockuperade ukrainska områden utan även på rysk mark, upprepade Zelenskyj.

Tveksam Austin

Men försvarsminister Austin avslutade mötet med att avslå förslaget – åtminstone utåt sett:

– Vi har redan haft debatten om stridsvagnar och andra möjligheter. Varje gång påpekar vi att det inte handlar om en enskild sak utan om en kombination av möjligheter och hur de integreras, sade Austin enligt nyhetsbyrån EFE.

Missnöjet över att Ukraina inte får genomföra attacker långt inne i Ryssland är betydande. Tidningen Kyiv Independent formulerade problemet i en analys i veckan, ”att skjuta ner robotar medan man låter avfyrningsramperna vara är som att slå myggor utan att stänga fönstret”.

Zelenskyj träffade även Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i Frankfurt på fredagen.

Därefter reste Zelenskyj till Italien och orten Cernobbio för ett möte med premiärminister Giorgia Meloni under lördagen.

Orbán till Comosjön

Meloni, som tillhör extremhögerpartiet Italiens bröder, har även bjudit in Ungerns premiärminister Viktor Orbán till ett ekonomiskt forum som hålls vid Comosjön i norra Italien i helgen. Orbáns närvaro förvånar då han är den EU-ledare som hållit närmast kontakt med Moskva under det pågående invasionskriget.

Men arrangörerna bakom mötet, kallat Ambrosetti forum, hoppas att Zelenskyj och Orbán ska skaka hand när de träffas.

Flera nya stödpaket meddelades på fredagen. USA ska presentera en ny ”säkerhetsassistans” värd 250 miljoner dollar (drygt 2,5 miljarder kronor). Storbritannien säger att luftvärnssystem av typen LMM till ett värde av 162 miljoner pund (nästan 2,2 miljarder kronor) ska börja levereras senare i år. Tysklands försvarsminister Boris Pistorius sade att ett tiotal artilleripjäser med ett sammanlagt värde av 150 miljoner euro (1,7 miljarder kronor).