Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Zelenskyj: Ryska soldater har stupat i Kursk

TT-AFP

Publicerad 2024-09-06 10.41

Bild publicerad av Ukrainas militär som visar den ukrainska offensiven och hur en bro förstörs i ryska Kursk. Arkivbild.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppger att 6 000 ryska soldater har stupat eller sårats under markoffensiven i Kursk.

Ukraina hävdar också att staden New York (eller Nju-Jork), som ligger norr om storstaden Donetsk i öst har återtagits.

President Zelenskyj kommenterade den pågående ukrainska markoffensiven på ryskt territorium under fredagens möte på den amerikanska flygbasen Ramstein i Tyskland.

Markoffensiven i Kurskregionen har pågått i en månad, men det finns inga oberoende uppgifter om antalet stupade eller sårade i striderna.

60 000 soldater

Tidigare har Zelenskyj uppgivit att ukrainsk militär förflyttat 60 000 soldater till den pågående markoffensiven på ryskt territorium.

Under mötet i Ramstein, där ett 50-tal länders representanter deltar för diskussioner om hur Ukraina ska stödjas militärt, sade Zelenskyj att offensiven i Ryssland var ett sätt att förhindra ryska attacker mot området vid Sumy i norra Ukraina.

Däremot har den ukrainska offensiven inte förändrat styrkeläget vid Pokrovsk i Ukraina, då Ryssland inte har förflyttat styrkor från den pågående offensiven.

Ukraina sade under fredagen att man återtagit delar av staden New York.

De ukrainska framgångarna i New York sägs vara Kievs första vid den hårt omstridda fronten i östra Ukraina på månader. De beskrivs i ett inlägg på sociala medier av den uppmärksammade Azovbrigaden.

Annekterades 2022

Rysslands militär hävdade att den tagit kontroll över småstaden den 20 augusti i år. New York, som före det större krigsutbrottet hade ungefär 10 000 invånare, ligger i regionen Donetsk som Ryssland sade sig annektera hösten 2022.

Staden fick sitt uppseendeväckande namn när den grundades i slutet av 1800-talet, men det är inte avgjort exakt varför valet föll på just det namnet.