"Ovanligt att kroppar styckas"

Publicerad 2013-04-03

Kriminologen Mikael Rying om styckmord

Styckmord är ovanligt – och anledningen oftast att gärningsmannen ska kunna transportera kroppen från brottsplatsen.

– Det är upptäcktsrisken det handlar om, säger kriminologen Mikael Rying.

Mannen som i går larmade polisen om att en ung kvinnan låg död i en lägenhet i Älvsjö berättade också att kroppen styckats, uppger flera poliskällor till Aftonbladet.

– Han var mycket upprörd och sa att kroppen låg i påsar, säger en uppgiftslämnare.

"Handlar om någon procent"

Att offrets kropp styckas efter ett mord eller dråp är ovanligt.

– Det finns ingen statistik på det, men man kan se att det kanske händer en till två gånger av de knappt 100 fall av dödligt våld vi har varje år, så det handlar om någon procent. Oftast är det kopplat till kriminella kretsar, säger Mikael Rying, kriminolog vid Mittuniversitetet som kartlagt alla svenska fall av dödligt våld sedan 1990.

– Men det går lite upp och ner. Vissa år är det fler, andra färre.

Gärningsmän som styckar en kropp gör det nästan uteslutande av en anledning, säger Mikael Rying.

– För att man ska kunna transportera kroppen därifrån. Den är tung att bära och man tar en stor risk om man forslar bort en kropp.

– Det är sällan man ser något exempel där man gjort det av sexualsadistiska skäl.

Kan försvåra utredningen

Mikael Rying är inte förvånad över att den döda kvinnan och de två män som sitter anhållna för att ha mördat henne hade någon form av relation till varandra.

– När det gäller dödligt våld känner man varandra i 70 procent av alla fall. Om man inte känner varandra kan man bara lämna kroppen och gå därifrån, det är upptäcktsrisken det handlar om.

Att en kropp styckas försvårar generellt fastställandet av dödsorsaken och kan också innebära att det blir svårare för polisen att säkra spår från förövaren på kroppen.

– Men det är inte ovanligt när det skett något sådant här att delarna läggs i olika plastpåsar som tejpas igen. Ibland kan man hitta fingeravtryck på tejpens undersida till exempel. Så det kan också underlätta.

Mikael Rying säger att de flesta som begår den här typen av brott har en psykisk störning med bristande empatiförmåga.

– Det är en förutsättning för att utför en sådan här gärning. Det är därför de står ut med att stycka en kropp, det skulle inte alla göra.