Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Hade spritfest för flera hundratusen kronor – medlemmarna fick betala

Uppdaterad 2016-01-19 | Publicerad 2016-01-14

332 807 kronor kostade det när Kommunals förbundskontor hade sin årliga fest 2014.

Bara alkoholen – nubbe, rom, avec, champagne, vin och öl – gick loss på närmare 110 000 kronor.

Notan skickades till förbundet som lever på avgifter från vårdbiträden och en rad andra lågavlönade medlemmar.

– Vi är många som har reagerat på den här alkoholkulturen. Det är osmakligt, framförallt med tanke på att andra ska tvingas betala för allt det här, säger en som har jobbat i flera år i Kommunals bolag som driver krogar.

Tipsa oss på
granskning@aftonbladet.se

Den 17 december 2015 hölls årets julbord för de drygt 200 i ledningen och anställda på förbundskontoret. Traditionsenligt så brukar gästerna delas in i två kategorier under festligheterna som hålls på Kommunals egen konferensanläggning på ön Marholmen, en dryg mil söder om Norrtälje.

De vanliga tjänstemännen hämtas strax före lunch med buss från kontoret på Hagagatan 2 i Stockholm och körs sedan tillbaka vid middagstid. Medan förbundsledningen och styrelsen med ordförande Annelie Nordström i spetsen brukar övernatta, få presenter, supé, sprit till kvällen och bada i badtunnor.

”Lite finare på kvällen”

Tillställning för allihop brukar börja strax efter klockan ett med minst två nubbar per person, öl, vin och ett dignande julbord. Sen blir det kaffe med avec. Efter middagen fortsätter en del av sällskapet med drinkar i baren.

Kommunals styrelse och ledning på 20 personer brukar sedan fortsätta festandet på kvällen. I år hade de bokat ett 20-tal rum i den nybyggda hotelldelen intill restaurangen och baren. Ledningen hade också beställt spa och vickning till kvällen.

Men när de fick nys om att Aftonbladet också hade bokat in sig på konferensanläggningen avbröts allting efter julbordet, enligt två olika källor. Ledningen ville uppenbarligen inte att någon fotograf skulle få chansen att ta bilder och ge offentlighet åt festandet för fackförbundets pengar.

Tidigare år har ledningen efter julbordet flyttat över till Villa Berg, även kallad Marholmens stolthet – en jugendvilla med sällskapsrum, 14 enkelrum i toppskick med magnifik utsikt över havsvikarna.

– Det ska alltid vara lite finare på kvällen när alla vanliga tjänstemän har åkt hem, berättar en före detta anställd.

Vin i julklapp

Styrelsen har då alltid haft en egen servitris, supé och en hel del alkohol till kvällen. 2014 drack det lilla sällskapet efter all alkohol på julbordet också Plantation rom för 1 260 kronor, 8 flaskor vin för 2 950 kronor och 33 starköl för 1 930 kronor.

– På Villa Berg finns också en vinkällare och ibland har vi har blivit tillsagda att den ska vara öppen när ledningen är där, säger en före detta anställd.

Även på Villa Berg har fackförbundet betalat för alkohol.

Enligt traditionen får kassören Anders Bergström, ordförande Annelie Nordström och de övriga i förbundsledningen och styrelsen alltid presenter från Kommunal i samband med julbordet. Även här handlar det ibland om alkohol.

2013 fick de var sin flaska vin i presentpåse och detta kostade totalt 6 500 kronor.

”Tvungna att jobba”

Badtunnor är också något ledningen har uppskattat under åren. De finns strax utanför Villa Berg vid strandkanten.

På Lucia 2013 så betalade kommunal för bad i badtunnor för 20 personer, det kostade nästan tusen kronor per person.

– Alla var tvungna att jobba, oavsett vilken position man hade var man tvungen att servera när Kommunals förbundskontor var där. Man blev så arg på vissa som var så dryga, de skulle ha mer öl och vin fast vi skulle ställa undan det, till slut var man tvungen att ge vissa mer fast det inte var avtalat, berättar en som har jobbat i flera år på Marholmen.

Bara notorna för två av jultillställningarna, 2012 och 2014, kostade sammanlagt 609 260 kronor. Förbundskassören Anders Bergströms sekreterare står som referens på båda fakturorna.

"På väg mot Marholmen. Kan det bli bättre en Torsdag", skrev Anders Bergström på Facebook när han var på väg till festligheterna innan julen 2012.

Har eget vinmärke

I somras den 16 juni styrdes kosan till Kommunals egen krog Metropol Palais. Då bjöds det på kabarén Moulin Noir, dryckespaket för 101 personer, 15 flaskor vin och trerätters middag.

Alkohol är inte bara något det finns gott om på Kommunals fester. Fackförbundets krogbolag har ett eget vinmärke, Grosshandlargårdens vin, som köps i Frankrike och förses med etiketter av en vinleverantör på Östermalm i Stockholm.

Det säljs på krogarna på Marholmen, men delas emellanåt också ut som presenter till ledningen.

Förbundets krogbolag har enligt före detta anställda också köpt in sig på en tunna hos den svenska whiskytillverkaren Mackmyra.

”Dricker ganska mycket”

Aftonbladet har talat med flera som har serverat och passat upp på Kommunals tillställningar och några av dem är kritiska mot personer i fackförbundets toppskikt.

– De äter gratis, dricker ganska mycket och är inte speciellt trevliga mot personalen när de är överförfriskade, säger en gammal trotjänare på Kommunals krogbolag.

– Man kan fråga sig varför de håller på så här.

En annan som har jobbat i chefsställning på Kommunals bolag är i dag glad över att ha lämnat stället:

– Jag blev chockad när jag kom in i organisationen. Jag har sett mycket inom representationsvärlden, men det här var otroligt och det handlar ju hela tiden om andras pengar.

– Tänk om de stackars undersköterskorna skulle få veta vad som pågår, det är rena lekstugan.

Varför slutade du där?

– Jag insåg att det här skulle uppmärksammas så småningom och jag vill inte förknippas med det.

Vad är det du har reagerat på?

– Ja, när du eller jag representerar så vet vi vad det handlar om, man tar ett glas vin och kanske något till, sen är det bra. Men här sitter man och super och jag har aldrig sett en plånbok uppe. Jag förstår inte hur det kan vara ändamålsenligt.

”Sker med måtta”

Kommunals kassör Anders Bergström uppger att all representation sker med måtta.

 – Vi har haft samma regler i alla tider när det gäller vår alkoholpolicy. Vi representerar, de gånger vi gör det, med måtta. I undantagsfall kan man få en öl och en snaps och det får man vid julbordet.

Det stämmer inte med fakturorna?

– Vilka fakturor?

Som är från de här tillfällena.

– Ja, men vi har inte fått några såna fakturor.

Har Kommunal inte fått några fakturor från Lyran menar du?

– Vi får fakturor från Lyran på de verksamheter, men det som du säger nu, det känner inte jag igen.

Känner du inte igen att det skulle ha varit upprepade nubbar, romflaskor och sprit och sen har det varit för ledningens bubbelbad eller vad det kallas? Varför ska medlemmarna betala för sådant här?

– Det är ju så att vår styrelse har haft styrelsesammanträde dagen efter jullunchen klockan 8 på morgonen och vi har bott kvar på Marholmen.

Men varför ska medlemmarna betala för all den här alkoholen?

– Vi har en representationspolicy som säger att de gånger vi representerar så gör vi det med måtta.

Men det är ju inte så "alltid med måtta" enligt de här fakturorna?

– Vi representerar med måtta.

Varför har ni ett eget vin där ute?

– Grosshandlargårdens vin, vi har ett eget märke som man har valt att ha ute på Marholmen.

Varför sysslar Kommunal med vinmärken, varför håller ni på med sånt?

– Ja, det är ju för att profilera anläggningen för externa gäster.

När Aftonbladet frågar Bergström om varför ledningen lämnade Marholmen när tidningens fotografer hade upptäckts, svarar han bara monotont och upprepade:

– Vi hade ett styrelsemöte här inne på Hagagatan klockan 9 på morgonen.

Men ni hade beställt sovplatser för att vara kvar där?

– Vi hade styrelsesammanträde här inne på Hagagatan dagen efter.

Du svarar inte på min fråga?

– Men vi hade styrelsemöte här inne på Hagatan.

Avlöjat i granskningen – få hela bilden

DEL 1: Lyxkrog och nakenshow – för medlemmars pengar
DEL 2: Topparna semestrar på ö – gratis

DEL 3: Spritfest för flera hundra tusen

DEL 4: Lådvis med vin langas till fackets festvåning

DEL 5: Höjdarna får paradvåningar mitt Stockholm

EFTER GRANSKNINGEN: Kassören avgår – får miljonbelopp

WALLSTRÖM INDRAGEN: Fick lägenhet av Kommunal

Alla artiklar i granskningen