Lådvis med vin langas till fackets festvåning
Publicerad 2016-01-14
Lådvis med vin langas då och då upp till Kommunals stora festvåning på Hagagatan i Stockholm.
Fackförbundets krog Metropol Palais fungerar som ombud och tar emot alkoholen innan den förs vidare till festvåningen som saknar alkoholtillstånd.
Allt ifrån städpersonal till servitriser beordras att köra alkoholen på pirror till Kommunal trots att det strider mot reglerna.
Tipsa oss påI Kommunals festvåning kan höjdarna inom facket umgås och festa lite mer privat än ute på stan. Lokalen är inredd med en fest- och matdel, och en del för avkoppling med jacuzzi. Våningen ligger högst upp på taket och har flera stora fönster på rad med utsikt rakt över centrala Stockholm.
Våningen renoverades och byggdes om för några år sedan och är i toppskick med bland annat mosaik i spadelen.
Vill ha ”eget” vin
Spriten köper Kommunals egen personal in till festvåningen direkt från Systembolaget. Men vin går åt i större mängder och de ansvariga på Kommunal vill också ha sitt "egna" vin.
Det heter Grosshandlargårdens vin och säljs bara på fackförbundets ställen – krogen Metropol Palais och konferensanläggningen Marholmen i Norrtälje.
Vinet som kommer från Frankrike importeras åt Kommunals bolag av vinleverantören Ward Wines på Östermalm i Stockholm.
Före slutleverans får flaskorna etiketter med Kommunals egna märke – ”Grosshandlargårdens vin”. Vinet finns både som rött och vitt.
– Det här med ett eget vin tycker flera höjdare på Kommunal och på fackförbundets bolag är en rolig grej, även om det kostar lite extra, berättar en som har jobbat flera år åt Kommunals bolag.
Men det är inga kostnader som drabbar de enskilda i fackförbundets ledning – Kommunal står för i princip alla notor i festvåningen.
Hade inget tillstånd
Aftonbladet har pratat med flera personer som har jobbat på restaurang Metropol Palais, som ägs av Kommunals bolag.
Alla tycker illa om alkoholhanteringen och langningen upp till fackförbundets festvåning.
– Man gjorde som man blev tillsagd. Vi fick sätta vinlådorna på pirror och gå runt kvarteret och ta hissen upp till deras festvåning. Ofta var vi flera så man inte behövde gå så många gånger, säger en person.
Men varför kördes inte vinpartierna direkt till Kommunals festvåning?
– Det var ingen som ville leverera till dem för de hade ju inget tillstånd.
Är det inte lite smutsig hantering att hålla på så här?
– Jo, det är det. I och med att alkohollagen är ganska hård, den är ganska tydlig med vad man få och inte får göra.
Restaurang Metropol Palais har fungerat som mellanhand och som officiell mottagare för allt vin som senare har slussats vidare till Kommunals högkvarter.
Metropol Palais drivs av Kommunals handelsbolag Lyran konferens.
Promenaden runt kvarteret mellan restaurangen och Kommunal är bara cirka 200 meter.
Personal har vägrat
Efter varje parti vin som fördes till festvåningen har Kommunal fått en faktura från sitt eget bolag, Lyran konferens.
– De har oftast bara betalat själva inköpspriset. Men det har också hänt att vin har sålts vidare för restaurangpris, uppger en källa.
Inköpspriset är enligt Aftonbladets källa knappt 90 kronor och på Kommunals restaurang Grosshandlargården i Norrtälje kostar vinet 295 kronor flaskan.
En annan som har jobbat i flera år berättar att det har förekommit att personal har vägrat befatta sig med vinlangningen till Kommunals huvudkontor.
– Det är ju inte tillåtet, så det här är ju ingenting som alla har velat låna ut sig till, berättar en person.
Enligt tillståndsenheten på Stockholms stad saknar Kommunal alkoholtillstånd. Det finns inte heller något cateringföretag som har anmält att de har serverat alkohol på fackförbundets högkvarter på Hagagatan i Stockholm.
När Aftonbladet berättar för Carina Cutlip, som är chef på tillståndsenheten, om fallet utan att nämna vilket fackförbund det gäller, säger hon:
– Tillståndshavaren har ju tillstånd att servera och sälja sin alkohol där man har serveringstillstånd. Det är ju den ytan, de har ju inte tillstånd att leverera den till andra ställen.
Så man kan inte köra alkoholen vidare och servera någon annanstans?
– Bara om man har ett cateringtillstånd och i så fall ska man anmäla in till oss att man då ska ha servering på andra ställen än där man har serveringstillstånd, säger Carina Cutlip.
Men någon sådan anmälan finns inte i tillståndsenhetens register. Den enda notering som finns är ett tillfälligt serveringstillstånd för ett slutet sällskap vid ett enda tillfälle, den 21 februari 2014.
Carina Cutlip uppger att det är mycket viktigt att alkoholtransporterna sköts enligt alla regler och följer våra lagar:
– Det var skönt att höra att partihandlaren vägrade leverera dit. De inser ju det att de inte får det och då är det märkligt att tillståndshavaren sen gör det och skickar dit det.
Vad händer när man bryter mot en sådan här sak?
– Då skulle vi kunna starta tillståndsärende och se hur de har hanterat det här.
Vad händer sen?
– Ja, det kan ju bli en erinran, varning eller återkallelse. Det beror på hur det här värderas.
”Känner inte till det”
Kommunals kassör och tredje vice ordförande, Anders Bergström, är en av dem som bär det yttersta ansvaret för ekonomin och hur allt sköts. Han sitter dessutom i styrelsen för Lyran konferens som har gjort de aktuella vinaffärerna med Kommunal.
När Aftonbladet frågar honom om vinhanteringen och att det saknas alkoholtillstånd hos förbundets festvåning, svarar han:
– Det känner jag inte till. Våra revisorer granskar ju Kommunals verksamhet och vi har över huvudtaget aldrig hört talas om något sådant.
Lite senare läggs en text ut på Kommunals hemsida där Anders Bergström skriver:
”Lyran har bedrivit catering på förbundet och det visar sig att det utan förbundets vetskap har förekommit alkoholservering utan erforderligt tillstånd. Detta kommer också att åtgärdas omedelbart.”
Avlöjat i granskningen – få hela bilden
DEL 1: Lyxkrog och nakenshow – för medlemmars pengar
DEL 2: Topparna semestrar på ö – gratis
DEL 3: Spritfest för flera hundra tusen
DEL 4: Lådvis med vin langas till fackets festvåning
DEL 5: Höjdarna får paradvåningar mitt Stockholm
EFTER GRANSKNINGEN: Kassören avgår – får miljonbelopp