Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Sökte sin morfar på Facebook – hittade släktingar i Sverige

Publicerad 2014-10-26

I Finland fanns en pensionerad kvinna som i hela sitt liv sökt svar på vem hennes pappa var.

I Sverige levde tre syskon ovetande om att det fanns ett fjärde.

Nu har de hittat varandra – tack vare en efterlysning på Facebook.

– Jag är i chocktillstånd, säger Peter Stoor, 54, som nu fått reda på att han har en halvsyster i Finland.

Finska Tina Förström, 38, säger att hennes mamma har aldrig vetat någonting om sin pappa förutom vad han hette, att han var från Österbotten och att han troligtvis var född på 1920-talet.

Han var i armén när han träffade Tinas mormor och de har antagit att han åkte tillbaka till Österbotten när finska fortsättningskriget tog slut i mitten av 1940-talet. Mormodern har aldrig velat prata om honom, men efter hennes död har Tina försökt ta reda på mer om sin morfar.

Trots upprepade försök har sökandet inte lett någonstans.

Förrän nu.

Efterlysning på Facebook

I onsdags la hon ut en efterlysning på sin Facebooksida tillsammans med de två bilder hennes mamma haft på sin pappa, som finska Vasabladet rapporterade om först. "Det här är bilder på min morfar som jag aldrig träffat. Han är troligen född kring 1920 och hette/heter Elis Stoor och är hemma från Österbotten", skrev Tina bland annat.

På bara något dygn hade efterlysningen delats 800 gånger – och nått till Sverige och Peter Stoor i Nykvarn.

– Jag fick den via en släkting i Finland på mammas sida, säger Peter.

Bilderna visade hans pappa.

Chockad skickade Peter en vänförfrågan till Tina.

– Sedan skrev jag ett meddelande och berättade att det där är min pappa. Hon blev jätteglad, sedan satt vi och skrev till varandra halva natten, säger han.

”Började gråta glädjetårar”

Det visade sig att Elis Stoor inte alls flyttat tillbaka till Österbotten efter kriget utan att han tillsammans med sin fru – Peters mamma – bosatte sig utanför Helsingfors och fick två barn, Peters äldre syster och bror. 1954 flyttade familjen till Nykvarn i Sverige och så småningom föddes Peter. Elis Stoor dog 1994 och hans fru gick bort 2003.

Peter och hans syskon har inte förrän nu vetat om att de har en äldre halvsyster i Finland.

– Förmodligen visste inte pappa det heller, men det vet vi inte, säger Peter.

Nyheten om att deras pappa hade ytterligare ett barn lämnar frågor de inte kan få svar på, men Tina och hennes mamma har till slut fått svar på sina.

– Min mamma blev så glad, hon började gråta glädjetårar. Det har varit såna känslostormar här. Äntligen har hon fått svar på det hon undrat i hela sitt liv, säger Tina.

Ska träffas

Hennes mamma har bara haft de två bilderna på sin pappa från då han var ung. Nu har Peter skickat fler på Elis som är tagna senare i hans liv.

– Han har skickat massa bilder till mig på sin pappa, sig själv och sina syskon. Det är så otroligt att jag inte kunnat smälta det än, säger Tina.

Peter och hans syskon är också omtumlade.

– Det är jätteroligt, men jag är i chocktillstånd. Det bara snurrar i huvudet. Syrran är i chock och brorsan han skrattar mest, säger Peter.

Både han och Tina säger att de kommer att ses framöver.

– Det är spännande kan jag säga. Ibland är Facebook fantastiskt, säger Peter.