Fler utredare ska stoppa bedragarna i Uppsala
Uppdaterad 2020-10-19 | Publicerad 2020-09-23
Antalet bedrägerier ökar kraftigt i Sverige.
I Uppsala där kriminella nätverk ligger bakom flera av dem har polisen nu anställt tio nya utredare för att ärendena inte ska läggas på hög.
Förra året anmäldes totalt 240 000 bedrägeribrott i Sverige. Det är mer än fyra gånger så många som 2005 då siffran låg på 50 000. Och det handlar om allt i från kort- och annonsbedrägerier till bidragsbrott och social manipulation där romansbedrägerier ingår.
”Hittar nya sätt att lura människor”
– Många av de här bedrägerierna i Uppsala och i regionen begås av kriminella nätverk, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson i Uppsala.
– Det är ett tacksamt brott för de här människorna. De hittar hela tiden nya sätt att lura människor på och ofta går de via internet, där man blir förhållandevis anonym, vilket gör att brotten blir mer svårutredda i sammanhanget, säger han.
Annonsbedrägerierna brukar gå till så att en gärningsman begår väldigt många brott under en kort period.
– En och samma person kan begå hundratals brott där man lurar flera hundra personer på förhållandevis små summor. Det kan röra sig om några tusenlappar där man tror sig betala handpenning för en bil eller väska.
Tips för att inte drabbas
Många bedragare är dessutom snabba på att nyttja svagheter i nya system och polisen råder alla att tänka på sex saker, för att inte hamna i klorna på dem.
För det första ska man låta bli att svara på misstänkta mejl, sms eller telefonsamtal. För det andra ska man inte klicka på länkar och bifogade filer i mejl och sms när man inte är säker på att avsändaren är legitim. För det tredje ska man inte lämna ut lösenord, bankkortsuppgifter eller annan viktig information. För det fjärde ska man inte logga in på någon annans begäran med exempelvis bank-id. För det femte ska man inte skicka pengar i förskott. Och för det sjätte ska man inte skänka pengar till organisationer utan att kontrollera vilka de är.
De tio nyanställda personerna på bedrägerienheten i Uppsala har specialistkompetens som kompletterar kunskapen som redan finns på enheten, enligt Eronen. De har tidigare jobbat inom bankväsendet, Skatteverket, Kronofogden eller Försäkringskassan.