Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Polisen om klanerna i Uppsala: Svåra att stoppa

Publicerad 2020-09-09

Två släktbaserade kriminella nätverk har fått fäste i Uppsala.

De har funnits här i många år – och enligt polisen är deras medlemmar särskilt svåra att sätta dit på grund av en utbredd tystnadskultur.

– Vi kan bortse från vittnesmål och måste hitta andra sätt att kunna agera och verka mot de här grupperingarna och nätverken, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid polisen.

”Det är ett jättearbete som vi har framför oss. Men det är bara att ta ett steg i taget och börja jobba”, säger Jonas Eronen.

En del hörde talas om de kriminella klanerna i Sverige för första gången när biträdande rikspolischefen Mats Löfvings gick ut hårt och varnade för dem i en intervju i Ekot i helgen.

Men inom polisen har nätverken varit kända under en längre tid. Bland annat i Uppsala.

– De som fått fäste här i Uppsala har funnits här väldigt länge. Vi vet vilka individer det handlar om, ungefär vad de sysselsätter sig med och håller på med för brottslighet, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid polisen.

Har kontakter utomlands

Enligt polisens nationella operativa avdelning, NOA, finns det runt 40 klaner i Sverige. Flera av dem livnär sig på kriminalitet och håller på med organiserad brottslighet i region Mitt som täcker Gävle, Uppsala och Västerås.

I Uppsala rör det sig om två släktbaserade nätverk som har kopplingar till utsatta områden.

– Kärnan finns det släktskap i. Men sedan i periferin så finns det andra som inte är biologiska släktingar. De här nätverken är också väldigt mobila och kan emellanåt röra sig över stora delar av Sverige och har kontaktnät i andra länder i Europa. Framför allt i Spanien, säger Eronen.

Nätverken har även ägnat sig åt en rad olika typer av brottslighet i Uppsala.

– Ibland är det bidragsbrott som är mest fruktbart för dem som är här. Ibland är det skattebrott och ibland penningtvätt. Men oavsett vad de håller på med för stunden så är de ganska bra på att sätta hot och våld bakom det och så finns det alltid en röd tråd genom det här. Och det är narkotikabrotten. Narkotika och missbruk är tidlösa och det finns alltid en marknad för dem.

Medlemmarna är svåra att sätta dit

Om polisen och rättsväsendet har lyckats upplösa något släktbaserat kriminellt nätverk i Uppsala har inte Eronen någon information om. Men enligt honom är nätverkens medlemmar extra svåra att döma.

– Tillsammans med allt annat så är det här en allvarlig situation vi befinner oss i ur ett brottsperspektiv. Vi har många delar att hantera, och just den här är väldigt svårjobbad. Det är svårt att jobba mot kriminalitet, särskilt när den är organiserad och i ett nätverk. Men när det är ett släktbaserat nätverk så blir det en nivå till eftersom det finns en utbredd tystnadskultur inom den.

När vittnen inte vill träda fram eller prata med polisen behöver myndigheten nämligen hitta nya vägar för att nå bevisning, vilket kräver uthållighet och samverkan.

– Vi försöker angripa nyckelpersoner för att få bättre effekt mot de här nätverken och i vardagen är vi på och försöker störa deras logistiska kapacitet genom att ta beslag, göra husrannsakan och göra kontroller och så vidare. Jag tror att det enda sättet att skydda allmänheten är att få bort de här individerna från gatan. Se till att fängelsestraffen effektiviseras, säger polisens presstalesperson.

Följ ämnen i artikeln