Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Löfven om gängkriminella: Ett gift i samhället

Uppdaterad 2020-09-11 | Publicerad 2020-09-07

Ett 40-tal släktbaserade kriminella gäng har infiltrerat Sverige, enligt Mats Löfving, biträdande rikspolischef.

När statsministern i dag höll pressträff om budgetsatsningar pressades han istället hårt av frågor om klanerna.

I en intervju i Ekot i helgen pratade Mats Löfving, biträdande rikspolischef, om problematiken med kriminella nätverk. Enligt honom finns ett 40-tal släktbaserade klaner som tagit sig till Sverige enkom för att bedriva kriminell verksamhet.

– De har kommit till Sverige enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet. De arbetar med att skapa makt, de har stor våldskapacitet och de vill tjäna pengar, sa Löfving under intervjun.

Han yrkade också på att polisen borde få avlyssna vem som helst – utan brottsmisstanke.

Uttalandet har väckt stor uppmärksamhet och debatt.

Under en pressträff om nya budgetsatsningar på välfärden i dag fick statsminister Stefan Löfven flera frågor om uppgifterna. Om de stämmer och vad han i så fall planerar att göra åt det.

– Vi återkommer till den del av budgeten som har med rättsväsendet att göra. Men det här är ett gift i vårt samhälle som vi måste ha bort, säger Stefan Löfven.

– Vi har problem med organiserad brottslighet i Sverige. Det kräver hårda nypor här och nu men det kräver också åtgärder på lång sikt. I Malmö har man kraftsamlat gemensamt mellan polis och kommun, där har också skjutningarna gått ner.

”Fullt i fängelserna”

Stefan Löfven uppger att han, som alla andra, tog del av uppgifterna under helgen. Men han vill inte uttala sig om huruvida det faktiskt rör sig om klaner som kommer från andra länder.

– Det vi vet är att vi har ett antal gäng där familjer på toppen styr. Hur många det är vet vi inte. Vi ska agera på det som är brottsligt oavsett orsak. Jag vill inte koppla brottslighet till etnicitet eller var du kommer ifrån, utan det handlar om annat. Men gängen ska knäckas, så är det.

Statsministern betonar att många kriminella ledare just nu sitter bakom lås och bom.

– Det är fullt i fängelserna nu. Problemet är att när de hamnar i fängelse står tio personer i kö för att ta över verksamheten. Det är den problematiken vi måste bryta.