Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Psykiatriambulanser ska avlasta polisen i Uppsala

Uppdaterad 2020-09-23 | Publicerad 2020-09-22

Polisen rycker ofta ut när en person ringer 112 på grund av psykisk ohälsa i region Uppsala.

Det kan det snart bli ändring på.

Sjukhusstyrelsen beslutade i dag att Akademiska sjukhuset ska ta fram ett förslag till en psykiatriambulans som kan åka ut i stället.

Enligt Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande i sjukhusstyrelsen, är det viktigt att regionen inför en psykiatriambulans för att människor som drabbats av akut psykisk sjukdom ska få ett bättre omhändertagande på en gång.

– Precis som andra patienter behöver de få hjälp av vårdutbildad personal, säger hon i ett pressmeddelande.

Finns i grannregionen

Psykiatriambulanser finns redan i dag i flera andra regioner, bland annat i Region Stockholm, Region Skåne och Västra Götaland.

I Region Uppsala finns sedan tidigare ett mobilt team knutet till vuxenpsykiatrin, som gör hembesök utanför ordinarie öppettider. Men det kan inte jämföras med en ambulansverksamhet, enligt psykiatrin, och därför skulle psykiatriambulansen vara ett viktigt komplement som kan rycka ut efter larm om psykisk ohälsa samt vid självmordshot och andra situationer med koppling till misstänkt psykisk sjukdom.

Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande för sjukhusstyrelsen

”Polisen behöver inte kopplas in”

Per Halldén, polisområdeschef i Uppsala, är en av dem som länge påpekat att det behövs en psykiatriambulans eller liknande i området, vilket Aftonbladet tidigare skrivit om.

Enligt honom är det självklart att polisen ska vara på plats när en person tagit sitt liv eller försöker begå självmord. Men polisregion Mitt, som täcker Uppsala, Gävleborgs och Västmanlands län, hade fler än 1 300 utryckningar som handlade om psykisk ohälsa under de sju första månaderna i år, och flera av dem var kopplade till missbruk eller sociala förhållanden som andra myndigheter har ansvar för.

– Det innebär att vi lägger ner tid på avrapportering till andra myndigheter som kanske hade kunnat vara på plats i stället, har han tidigare sagt till tidningen.

– Polisen är tvungen att vara på plats vid självmord. Men jag menar att många av våra utryckningar handlar om omhändertaganden av människor som mår dåligt. Det är inte ett uppdrag som polisen måste vara på plats för. Poliser är utbildade för att möta människor med sjukdomar och i kris. Men vår huvudsakliga profession är att bekämpa, uppdaga och förebygga brott. Vår kunskap kan inte mätas med dem som är sjukvårdutbildade. Särskilt inte inom psykiatrin.

Sjukhusdirektören vid Akademiska sjukhuset som fått i uppdrag att ta fram ett förslag till en mobil psykiatrisk akutverksamhet ska redovisa förslaget vid sjukhusstyrelsens sammanträde i december.