Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kevin, Roy

Sommarvärmen fortsätter – uppemot 30 grader

TT

Uppdaterad 13.17 | Publicerad 07.59

Många har njutit av det varma septembervädret de senaste dagarna.

Värmevågen över Sverige fortsätter. I takt med att kvicksilvret klättrar i termometern ökar riskerna för äldre och små barn.

– Det kan innebära en risk för uttorkning och utmattning, säger meteorologen Linnea Rehn Wittskog.

September har inletts ovanligt varm – och högtrycket blir kvar ytterligare ett par dagar. I helgen väntas temperaturer över 26 grader i stora delar av södra och västra Sverige, samt även delar av nordöstra Götaland och östra Svealand.

På sina håll kan det bli närmare 30 grader, enligt SMHI.

Så höga temperaturer kan innebära en ökad påfrestning på kroppen, vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper som äldre, kroniskt sjuka och små barn.

– Det är jobbigt för kroppen att vistas i de här höga temperaturerna. Det kan innebära en risk för uttorkning och utmattning, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI.

Sista sommarvärmen

Värmen härstammar från Medelhavet. Den varma luften har transporterats upp över Europa och vidare till Sverige. Och helgens värme kan vara den sista riktiga sommarvärmen vi kommer att få. Från måndag kväll väntas efterhand svalare väder.

– Det drar upp ett lågtryck över landet med regn och bakom det svalare luft. Sen kommer en period där vi har mer normala temperaturer för årstiden, säger Linnea Rehn Wittskog.

Temperaturfall

Det blir ett temperaturfall på omkring tio grader.

– Temperaturen kommer allmänt att ligga runt 15 grader i södra Sverige och i norra Sverige mellan 10-15 grader.

I onsdags uppmättes den varmaste septemberdagen någonsin i Sverige. Det 49 år gamla rekordet slogs när temperaturen steg till 31,1 grader i både Helsingborg och Lund.

Globalt sett räknas sommaren 2024 som den hittills varmaste, enligt EU:s klimattjänst Copernicus.