Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gisela

Högsommarvärme i södra Sverige – uppåt 30 grader

TT

Publicerad 2024-09-03 20.39

Solhatt på vid Sundspromenaden i Malmö när vädret redan på tisdagen bjöd på högsommarvärme med strax under 30 grader.

Hösten är här, men termometern visar på högsommarvärme på flera håll i södra Sverige – där temperaturen i dagarna nosar på 30 grader.

– Det är ett högtryck med centrum strax öster om Finland och Baltikum som växer in över landet österifrån det närmaste dygnet. Varm och torr luft gör att det efterhand blir mycket utrymme för sol och höga temperaturer för årstiden, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Redan under tisdagen uppmättes temperaturer på strax under 30 grader på flera håll i södra Skåne. I Malmö flockades badarna längs Sundspromenaden.

Högtrycket dominerar

Det är främst Götaland och södra och mellersta Svealand som kan se fram emot sommarvärme även kommande dagar. Temperaturerna landar på många platser på drygt 25 grader och lokalt 28 grader på onsdagen. Längst söderut pekar prognosen på uppemot 30 grader.

– Det blir högsommarvärme. Också längre norrut blir det varmare än det varit de senaste dagarna. Vidare in under torsdag och fredag ser högtrycket ut att dominera väderbilden över Sverige.

I de östra och norra delarna av landet kan det i sin tur bli en del dimmoln nattetid som dröjer kvar under morgnarna innan de luckras upp.

”Slängar av sensommar”

Över de nordvästligaste delarna av Götaland och västligaste Svealand, samt Norrlands fjälltrakter, finns risk för en del moln och skurar under onsdagen och torsdagen.

– Men det är allmänt varmare luft som kommer in och ett högtrycksbetonat läge onsdag, torsdag och fredag.

En bit in i nästa vecka kan vädret svänga om, så för soldyrkaren gäller det att passa på. Samtidigt, konstaterar Sofia Söderberg, är det möjligt att det blir mer värme senare i september.

– Brittsommar är i början av oktober, så man kan få de här små slängarna av sensommar, med temperaturer på 20–25 grader, både i september och i början av oktober.

ANNONS