Orbán anklagar USA för Nordstreamsabotage

TT-AP

Uppdaterad 05.48 | Publicerad 05.24

Ungerns premiärminister Viktor Orbán, vars land detta halvår är ordförande i EU:s ministerråd, angrep i ett tal i Rumänien EU och antydde att USA skulle ligga bakom sprängningen av Nordstreamledningarna i Östersjön 2022.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán anklagar EU för att svika Europa och slaviskt dansa efter demokratledda USA:s pipa.

Han anklagar också amerikanerna för att på något vis ligga bakom sprängningarna av Nordstreamledningarna i Östersjön 2022.

– Det var ett terroristdåd, uppenbart utfört på order från amerikanerna, sade Orbán i ett tal på lördagen i den rumänska staden Baile Tusnad, där många i den ungerska minoriteten i landet bor.

Han presenterade inga belägg för sitt påstående i talet som hölls inom ramen för ett arrangemang för sommaruniversitetet Tasvanyos. Orbán brukar återkomma varje år och hålla ett tal för att peka ut den ideologiska riktningen för sin regering, och då även passa på att slå ned på EU.

Sådde tvivel om Ukraina

I år sammanfaller det med att Ungern, i ett halvår, är ordförande för medlemsländernas organ i EU, ministerrådet. Orbán passade redan vid starten på att ge sig ut på en ”fredsresa” till Rysslands president Putin och Kinas president Xi Jinping om kriget i Ukraina, ett tilltag som övriga EU-länder har rasat över och som lett till bojkott av möten i Ungern.

Ungern vägrar leverera vapen till Ukraina och ses som Rysslands bästa EU-vän. Orbán sådde i talet tvivel om att Ukraina kan bli medlem i Nato och EU, något landet riktar in sig på och lovats i framtiden.

– Vi européer har inte pengar till det. Ukraina kommer att återgå till att vara buffertland, sade Orbán och talade om att USA och Ryssland ska göra upp om internationella säkerhetsgarantier.

Ambassadör varnar

Han passade också på att, åter, ge sitt fulla stöd till Donald Trump i hans strävan att bli president i USA igen. Trump är rätt man att rädda USA medan motståndare gör allt för att stoppa honom, enligt Orbán.

– Därför vill de skicka honom i fängelse, därför vill de åt hans tillgångar. Och om det inte går, då vill de döda honom, sade Orbán.

USA:s ambassadör i Ungern, David Pressman, kommenterar det hela på den sociala plattformen X och framhåller att Orbáns retorik kan skada relationerna med USA. Han noterar också att USA inte väntar sig att en allierad sprider konspirationsteorier bakade i Kreml.

ANNONS