Förtidsröstning kan gynna Moderaterna

Publicerad 2014-08-28

Allt fler väljer att förtidsrösta – vilket fått valdeltagandet att öka.

Och tidigare studier visar att Moderaterna är överrepresenterade bland förtidsröstarna.

– Om överrepresentationen håller i sig, så gynnas Moderaterna förtidsröstningen, säger statsvetaren Stefan Dahlberg.

Från och med i onsdags är det möjligt att förtidsrösta. Förtidsröstningen, som tidigare kallades poströstning, håller på fram till och med valdagen den 14 september och har under senaste valen ökat i andel av totala antalet röstare.

– Det man kan se i statistiken så har antalet förtidsröster tenderat att öka från val till val.  Det var bra över 30 procent i senaste 2010. Det kan bli mer 2014, säger Hans-Ivar Svärd, sakkunnig på Valmyndigheten.

När röstningslokalerna i går öppnade passade bland annat Magdalena Andersson (S), ekonomisk-politisk talesperson, på att förtidsrösta.

– Jag vill så snabbt som möjligt lägga min röst och jag är ganska övertygad om vad jag ska rösta på, säger hon.

Under gårdagen förtidsröstade 23 616 personer.

Moderaterna kan gynnas

Andersson gick till valurnan vid Stockholms stadsbibliotek på eftermiddagen och inte bara röstade på Socialdemokraterna utan också kryssade.

– Jag brukar kryssa namnet som står högst upp på listan, säger hon.

I Stockholms län innebär det Mikael Damberg, gruppledare i riksdagen.

Men enligt en studie av förtidsrösning vid valet 2006 gjord av statsvetare vid Göteborgs universitet, är det Moderaterna som kan gynnas av att allt fler förtidsröstar.

En av statsvetarna, Stefan Dahlberg, förklarar:

– Historiskt vet vi att Moderaterna har haft ett något starkare stöd bland poströstare än bland vallokalsröstare. Moderata väljare är överrepresenterade med 3-4 procentenheter, medan socialdemokratiska väljare är överrepresenterade vid vallokalerna.

Även folkpartister har varit något överrepresenterade bland förtidsröstarna, medan centerpartister hellre gått till vallokal.

"I så fall snedvridet"

Den ökande förtidsröstningen har enligt forskarna lett till att det totala röstdeltagandet ökat.

– Om överrepresentationen av moderata väljare bland förtidsröstare håller i sig som tidigare, ger det ökande valdeltagandet till följd av förtidsrösningen en marginell fördel för Moderaterna i det faktiska valresultatet.

Enligt Dahlberg kan det i så fall röra sig om någon procents skillnad, till fördel för M, i valresultatet. Om så är fallet ser han det som en snedvridning i systemet.

– Skulle det vara så skulle det vara en bias i systemet. Det ideala är ju att fördelningen av väljare är likadan vid vallokalerna som vid förtidsröststationerna.

Samtidigt tror Stefan Dahlberg att fördelningen jämnat ut sig.

– Vi har inte siffror på hur fördelningen av väljare bland förtidsröstarna förändrats. Tidigare kunde man se att moderata väljare var mer högutbildade, reste mer i jobbet och av den anledningen poströstade. Nu tycks det vara så att normen har förändrats, att det inte längre ses som finare att rösta i vallokal på valdagen. Så min bästa gissning är att skillnaderna inte lika stora i dag som tidigare.

Så här förtidsröstar du

Förtidsröstningen startar idag den 27 augusti och pågår fram till och med valdagen den 14 september 2014.

Du kan förtidsrösta i vilken som helst av landets röstningslokaler. Kom ihåg att ta med röstkort och id-handling.

  Här finns kartor och adresser till alla röstningslokaler för förtidsröstning.

  Om du inte fått ditt röstkort, tappat det eller behöver få det skickat till en annan adress kan du beställa ett nytt här.

  Man kan följa utvecklingen på val.se dag för dag. I morgon kan vi se hur många som förtidsröstat i dag. 

Källa: Valmyndigheten.

Enligt en undersökning från Aftonbladet/Sverige tycker planerar 36 procent av de röstberättigade att lägga sin röst i förtid.

Förtidsröstandet i Sverige låg länge på samma nivå, runt 35 procent. Men under 1990-talet började andelen poströster sjunka i takt med att en massa postkontor försvann. 2002 var det nere i 29 procent.

Till valet 2006 fick därför kommunerna överta ansvaret för förtidsrösterna. Plötsligt fanns vallokaler lite överallt - i allt från bensinmackar till bibliotek och museer. Och i valet 2010 utgjorde förtidsrösterna hela 40 procent av det totala antalet.

Av mätningen framgår att det främst storstadsbor (41 procent) och personer i åldrarna 50-75 år (45 procent) som tänker rösta i förtid.

Aftonbladet/Sverige tycker-undersökningen är gjord 11-20 augusti inom ramen för Schibsteds opinionspanel. 1 181 personer svarade på frågan: När tänker du rösta i riksdagsvalet? Tänker du rösta i förtid eller i vallokalen söndagen den 14 september?