Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Spår vädret med knät: Sommaren blir inte lång

Publicerad 2015-06-18

Sofie Carlson anser sig inte vara någon expert, men tycker ändå att det är roligt att försöka förutspå vädret. ”Jag har alltid tyckt om det här med vädret”, säger hon.

Sofie är sommarens första vädernörd.

Hon kan spå sommarens väder.

Enbart med hjälp av sitt knä.

Berätta om ditt väderintresse?

- Jag är ingen expert men min dotter tycker att jag pratar mycket om vädret och jag tycker att det är intressant att förutspå. Jag kollar på fjädermoln, som är utdragna moln och ”vackert vädermoln”. Dessa moln är tillförlitliga inom 24 ­timmar. När det är lågtryck på gång får jag ont i huvudet och när det vankas bra väder blir jag pigg. När jag var liten fick jag ofta ont i ena knät och insåg sedan att det var på grund av att dåligt väder skulle komma inom de närmsta timmarna. Dåligt väder innebär lågtryck med åska, regn och blixtar. Om jag sitter ute på Ekerö sträcker sig mitt förutseende till i och runt Stockholm tror jag.

Hur har du lärt dig detta?

- Mina föräldrar pratade lite om väder och att förutspå det. Jag såg ett urklipp ur en tidning om just molnen när jag var liten och jag har alltid tyckt om det här med vädret.

Vet du vad det blir för väder i morgon?

- I morgon blir det vackert ­väder om jag kollar på molnen, det är höga moln som inte är utdragna. Det ser ut som det gör på en sandstrand när vågorna gör vågavtryck i sanden.

Hur blir sommarvädret?

- Egentligen kan jag inte förutspå det. Men jag kan gå efter hur jag förutspått våren och hur det brukar vara. Denna kyliga vår kommer att vända i mitten av juli med ett värmestråk. Dock tror jag inte sommaren blir så lång, det kommer tyvärr vända i mitten av augusti sen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln