Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Statsbesöket över utan att Putin greps

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-09-03 07.31

Vladimir Putins statsbesök i ICC-anslutna Mongoliet har avslutats.

Den ryske presidenten åkte hem på fri fot – trots Mongoliets förpliktelser mot domstolen i Haag som utfärdat en arresteringsorder mot honom.

Vladimir Putin har mött sin mongoliske motsvarighet Khurelsukh Ukhnaa i en storslagen ceremoni i Ulan Bator. Soldater i traditionella dräkter, några av dem till häst, kantade torget Djingis khan när ledarna möttes under pompa och ståt.

En planerad protest uteblev, då demonstranterna förhindrades att ta sig ens i närheten av den ryske presidenten. En liten grupp demonstranter som försökte veckla upp en ukrainsk flagga fördes bort av polis.

När den ryska ledaren anlände på måndagskvällen samlades dock en mindre skara människor med en skylt som löd ”kasta ut krigsförbrytaren Putin”.

Beroende av Ryssland

Mongoliet är förpliktigat att gripa Putin enligt arresteringsordern från ICC (Internationella brottmålsdomstolen), som landet är förbundet till då de ratificerat domstolens grunddokument Romstadgan.

Men som väntat lämnade Putin landet på fri fot under tisdagseftermiddagen.

Beklagligt, tycker EU enligt ett uttalande från en talesperson.

Ryssland och Mongoliet är traditionellt allierade och Mongoliet är djupt beroende av rysk olja, gas och elektricitet. Bland annat ska Putin och Khurelsukh under besöket ha diskuterat konstruktionen av en transmongolisk gasledning som ska länka samman Ryssland och Kina.

Att inte hörsamma ICC:s order innebär att Mongoliet sannolikt kommer att åtalas av ICC för sin underlåtenhet, rapporterar Politico. Ett åtal av det slaget leder dock sällan till några allvarliga konsekvenser, noterar sajten.

”Medbrottsling”

ICC, Ukraina och flera människorättsorganisationer uppmanade alla Mongoliet att ingripa mot Putin.

– Om Mongoliet förser Putin med en tillfällig fristad blir landet i praktiken medbrottsling i att säkra straffrihet för några av de mest allvarliga brotten under internationell rätt, säger Amnestys Mongolietchef Altantuya Batdorj till Politico.

ICC:s arresteringsorder utfärdades i mars 2023 och motiverades med tvångsförflyttningen av barn från ryskockuperade områden i krigets Ukraina.

Mongolietbesöket var första gången sedan ordern som Putin rest till en stat som ratificerat Romstadgan.