Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Albert, Albertina

Ukraina uppmanar Mongoliet: Grip Putin

Mia Holmberg Karlsson/TT

Uppdaterad 15.48 | Publicerad 13.02

Mongoliets president Khurelsukh Ukhnaa tillsammans med Rysslands ledare Vladimir Putin i Moskva 2021.

På tisdag åker Rysslands president Vladimir Putin till grannlandet Mongoliet – trots att landet enligt lag är förpliktigat att gripa honom.

Kreml avfärdar saken, medan Ukraina uppmanar Mongoliet att inte backa från sitt löfte.

Både Internationella brottmålsdomstolen (ICC) och Ukraina vädjar på fredagen till Mongoliet att ingripa mot Putin under besöket, rapporterar flera medier.

”Den ukrainska sidan hoppas att Mongoliets regering är medveten om att Vladimir Putin är en krigsförbrytare”, lyder ett uttalande från Ukrainas utrikesdepartement.

Landet är formellt förpliktigat att gripa den ryske presidenten, som är föremål för en internationell arresteringsorder utfärdad av ICC, då de skrivit under domstolens grunddokument Romstadgan.

Beroende av Ryssland

Att Putin faktiskt skulle komma att gripas bedöms dock som osannolikt. Moskva är inte bekymrat, uppger det ryska makthögkvarteret Kreml.

– Vi har mycket bra dialog med våra vänner från Mongoliet, säger talespersonen Dmitrij Peskov enligt AP och fortsätter:

– Alla aspekter gällande mötet har förberetts noggrant.

De två länderna är sedan länge nära allierade och Mongoliet har framställt sig som neutralt till kriget i Ukraina.

Det kustlösa landet mellan Ryssland och Kina är så gott som fullständigt beroende av ryskt bränsle, skriver Kyiv Independent, men har på senare år dock stärkt banden till både USA och Kina.

Ställde in Sydafrikaresa

Under det ryska besöket i Ulan Bator, som sker på inbjudan av den mongoliske presidenten Khurelsukh Ukhnaa, ska ledarna högtidlighålla 85-årsdagen av segern i slaget om Chalchin-Gol i östra Mongoliet, som utkämpades mellan Sovjetunionen och Japanska imperiet 1939.

Det är första gången sedan arresteringsordern som Putin besöker en stat som ratificerat Romstadgan.

I fjol ställde han in en planerad resa till Sydafrika, som också skrivit under stadgan, där presidenten skulle ha närvarat vid ett toppmöte inom den ekonomiska samarbetsorganisationen Brics.

ICC:s order om att gripa Putin utfärdades i mars 2023 och motiverades med tvångsförflyttningen av barn från ryskockuperade områden i krigets Ukraina.

ANNONS