Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

MP underkänner regeringens tågpolitik

TT

Publicerad 2024-08-19 18.40

Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén och Amanda Lind talade om tåg i Undersåker på måndagskvällen.

Sverige måste investera i ny järnväg i hela landet och i tåg som går i tid.

– Samtidigt som människor sitter på perronger och väntar sitter regeringen på händerna, säger Miljöpartiets språkrör Amanda Lind.

Hon och språkrörskollegan Daniel Helldén gav flera kängor åt regeringens trafik- och miljöpolitik när de höll sitt gemensamma sommartal i jämtländska Undersåker på måndagen. Undersåker är en av flera orter som gästas av språkrören under deras resa norrut på Inlandsbanan.

”Ansvarslös politik”

Amanda Lind kommenterade i talet SJ:s besked att nattågstrafiken mellan Göteborg och Jämtland och Göteborg och Umeå upphör nästa år.

– Det är ytterligare ett bevis på hur den drivna politiken sviker hela landet. Självklart ska det gå att åka nattåg från Göteborg till norra Sverige, sade Amanda Lind och betecknade regeringens politik för järnvägen som ”helt ansvarslös”:

– Tidöregeringen började sin mandatperiod med att stoppa planerade järnvägssatsningar och skära ned 750 miljoner kronor på järnvägsunderhållet. Sedan tackade den nej till möjligheten att få medfinansiering från EU för nya järnvägssatsningar.

Vill se tåg över gränsen

Språkrören lyfte också önskemål om direkttåg över gränsen, via Jämtland till Trondheim, och ett subventionerat Sverigekort för tågresenärer.

– I dag finns det alltför många sträckor i Sverige där flyget inte ens kostar en femtedel så mycket som tåget. Det är helt uppåt väggarna, sade Daniel Helldén.

Inte oväntat lyfte språkrörsduon också vikten av grön omställning – men så att den gynnar lokalsamhället.

– Kommuner måste få betalt för den förnybara energi som de bidrar med. Jämtland bidrar med en enorm samhällsnytta genom den förnybara energi som produceras i länet. Jämtlänningar måste börja få betalt för det, sade Amanda Lind.

Följ ämnen i artikeln