Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

”Risken för en kollaps är större än vad många tror – ta den på allvar”

48 forskare i öppet brev: Det är en klimatkatastrof för Norden

Uppdaterad 10.51 | Publicerad 10.47

AMOC, där Golfströmmen ingår, kan störas av smältvatten när temperaturen på jorden stiger.

Risken att Golfströmmen kollapsar är större än vad många tror.

– Det är anmärkningsvärt att politiska ledare i Skandinavien inte tar detta på allvar, säger professor Johan Rockström till Dagens Nyheter.

Följ ämnen

I havet utanför Grönlands södra spets finns "the cold blob" – en av få platser på jorden som inte har värmts upp de senaste årtiondena. I stället har den blivit mycket svalare, något som kan förklaras med att gigantiska mängder smältvatten från isarna i området har runnit ut i havet. I genomsnitt handlar det om 8 600 ton is varje sekund, vilket motsvarar cirka sju miljarder badkar om dagen.

Kan rubba systemen

Smältvattnet riskerar nu att störa ett av de tre stora cirkulationssystemen i världshaven, AMOC, där Golfströmmen ingår, skriver TT.

Professor Johan Rockström.

Rubbas AMOC kan det innebära att Golfströmmen kollapsar, med möjliga katastrofala klimatföljder för Sverige och de övriga nordiska länderna.

– Ett sådant scenario kan innebära en klimatkatastrof för Sverige, skriver 48 forskare i ett öppet brev till de nordiska regeringarna inför det Nordiska ministerrådet i Reykjavik som startar under måndagen.

”Kan inte utesluta kollaps”

– Det avgör om vi kan ha moderna välfärdsstater i Norden över huvud taget. Om det finns forskning som säger att vi inte kan utesluta en kollaps, till och med inom de närmaste 100 åren, borde man göra allt för att undvika att det sker, säger Johan Rockström, en av medförfattarna, till DN.

Rockström är chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning i Tyskland och professor vid Stockholms universitet. Han säger att sannolikheten för en kollaps av Golfströmmen de kommande decennierna fortfarande är låg – men att det är riskabelt att enbart prata om sannolikheten.