Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Klimatforskares larm: Ta kollapsrisk på allvar

Uppdaterad 09.02 | Publicerad 06.55

Kartan visar den så kallade storskaliga cirkulationen i Atlanten, AMOC (Atlantic Meridional Overturning Circulation) där bland annat Golfströmmen ingår.

Risken att golfströmmen kollapsar är större än vad många tror. Ett sådant scenario kan innebära en klimatkatastrof för Sverige, skriver 48 forskare i ett brev till regeringen, rapporterar Dagens Nyheter.

I havet utanför Grönlands södra spets finns en plats som kallas ”the cold blob” – en av få platser på jorden som inte har värmts upp de senaste årtiondena. I stället har det blivit mycket svalare, något som kan förklaras med att otroligt stora mängder smältvatten från isarna i området har runnit ut i havet. Allt detta smältvatten riskerar nu att störa ett av de tre stora cirkulationssystemen i världshaven, det så kallade AMOC, där golfströmmen ingår.

Skulle systemet rubbas kan det innebära att golfströmmen kollapsar, med möjliga katastrofala klimatföljder för Sverige och de andra nordiska länderna. I ett öppet brev till de nordiska regeringarna inför det Nordiska ministerrådet i Reykjavik slår 48 forskare larm.

– Det är anmärkningsvärt att politiska ledare i Skandinavien inte tar detta på allvar, det avgör om vi kan ha moderna välfärdsstater i Norden över huvud taget. Om det finns forskning som säger att vi inte kan utesluta en kollaps, till och med inom de närmaste 100 åren, borde man göra allt för att undvika att det sker, säger Johan Rockström, en av medförfattarna, till DN.

Rockström, chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning i Tyskland och professor vid Stockholms universitet, säger att sannolikheten för en kollaps av golfströmmen de kommande decennierna fortfarande är låg – men att det är riskabelt att enbart prata om sannolikheten.