Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Nordkorea har avfyrat robot – efter USA:s övning

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-05-17

Ett nyhetsprogram visar bilder från Nordkoreas avfyrning av en ballistisk robot under fredagsmorgonen på Seouls tågstation i Sydkorea.

Nordkorea har avfyrat minst en ”oidentfierad ballistisk robot”, säger Sydkoreas militär under fredagen. Händelsen inträffade en dag efter att Sydkorea och USA utfört en gemensam övning med stridsflygplan, något som Nordkorea tolkar som repetitioner inför en invasion av landet.

Det japanska tv-bolaget NHK, som citerar regeringskällor, säger att missilen ”verkade ha kort räckvidd och har redan fallit”.

Uppskjutningen kom timmar efter att Kim Yo Jong, Nordkoreas ledare Kim Jon Uns mäktiga syster, förnekat att landet skickar vapen till Ryssland. Hon anklagade Seoul och Washington för att ”vilseleda den allmänna opinionen”, som svar på frågan om Pyongyang skickar vapen till Moskva för Rysslands krig i Ukraina.

Hon sade att Nordkoreas ”taktiska vapen, inklusive multipla raketgevär och robotar som vi nyligen visat upp, är tillverkade för att utföra ett enda uppdrag ... att förhindra Seoul från att uppfinna något tomt tänkande”.

Bland annat har USA och flera experter sagt att Nordkorea i gengäld söker militärt stöd från Ryssland för att uppgradera sin militära utrustning från Sovjettiden.

ANNONS