Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Finn

Person förhörd i Johan-fallet

Publicerad 2014-11-17

För 34 år sedan försvann elvaårige Johan Asplund från sitt hem i Sundsvall.

Nu har polisen återupptagit utredningen - och förhört en person, skriver Expressen.

– Det är så klart positivt om det kan ge oss klarhet i vad som hände, även om ingen kan dömas för att ha dödat Johan, säger hans pappa Björn Asplund.

Det var fredagen den 7 november 1980.

Elvaårige Johan Asplund hade precis som vanligt fått frukost på sängen av sin mamma. När hon pussade honom hej då låg han fortfarande på sängen och läste en serietidning. Hon hade lagt fram kläder till honom; byxor och skjorta, trots att han inte tyckte om att ha skjorta de dagar han hade gymnastik i skolan.

Kom inte hem

När modern kom hem från jobbet fem timmar senare vid ett var allt som vanligt. Johans ytterkläder var borta, och hon tänkte att han snart skulle komma från skolan som han brukade.

Men Johan kom inte hem och han hade inte heller kommit till skolan den där dagen. Någonstans längs den 400 meter långa promenaden till Bosvedjeskolan hände något. Johan försvann - och har aldrig återfunnits.

Ex-sambo åtalades

En då 41-årig man, mammans ex-sambo, åtalades 1985 för att ha rövat bort Johan. Det var Johans föräldrar som tillsammans med advokat Pelle Svensson väckte enskilt åtal.

Mannen, som kom att kallas "Johan-mannen", hade sedan separationen ett och ett halvt år innan Johans försvinnande flera gånger hotat mamman.

- Om jag skall göra dig illa kan jag använda mig av Johan, hade han bland annat sagt.

Under utredningen framkom bland annat att han bevakat Johans mamma och kartlagt Johans rutiner och utomhusaktiviteter.

Vid två tillfällen samma vecka som Johan försvann hade 41-åringen setts sitta i sin bil längs Johans skolväg.

Frikändes i Hovrätten

Indiciekedjan var lång, och tingsrätten dömde 41-åringen för olaga frihetsberövande.

Men domen överklagades.

Hoppet att hitta Johan vid liv var borta, och trots att Johans kropp inte återfunnits utökades åtalet till prövningen i Hovrätten, och kom nu att innefatta att 41-åringen mördat Johan.

Men hovrätten friade honom - även för olaga frihetsberövande.

"Vid en samlad bedömning finner hovrätten att den bevisning som målsägandena förebringat i målet inte har sådan styrka att den binder 41-åringen vid de åtalade gärningarna, skrev rätten."

Quick erkände

Sju år senare erkände Thomas Quick, numera Sture Bergwall, i terapisamtal att det är han som rövat bort och mördat Johan Asplund.

Trots att tekniska bevis saknades, att Quick lämnat mängder av motstridiga uppgifter och bland annat pekat ut tio olika platser där rester av Johans kropp ska ha placerats, men inte återfunnits, dömdes Quick 2002 för mordet.

- Man har offrat sanningen och rättvisan på myndigheternas altare, kommenterade Johans pappa, Björn Asplund, domen.

2008 tar Quick tillbaka sitt erkännande och efter att ha gått igenom utredningen beslutar chefsåklagare Jonas Almström att det inte bevisningen inte håller och därmed upphävs Quicks skuld.

Mordet på Johan Asplund är nu preskriberat och ingen kan dömas.

Nytt tips

Men i dag kunde Expressen berätta att polisen fått in ett nytt tips i fallet - och att man trots att brottet preskriberats förhört en person i ärendet.

– Det har kommit in ett tips som vi har gått vidare med, säger Veronica Andersson, tillförordnad rotelchef på grova brottenheten i Västernorrland till Aftonbladet.

Hon säger att en person förhörts, och att det handlar om den person som lämnade tipset.

Hur bedömer ni uppgifterna?

– Det går jag inte in på.

Fallet är preskriberat, vad är skälet till att förhör hålls?

– Johan Asplund är fortfarande försvunnen, och vi vill kunna bringa frid till hans anhöriga.

Johans pappa Björn Asplund säger att han inte kontaktats av polisen om de nya uppgifterna, men att han tycker det är positivt att de jobbar med fallet.

– Vi vill ju ha klarhet i vad som hände.

Fick ett sms

Han berättar att han för två veckor sedan fick ett sms av en person som uppgav att hen lämnat uppgifter om Johan till polisen.

– Men numret gick inte att ringa tillbaka till, säger Björn Asplund.