Allt fler chefer filmar personalen i smyg

Publicerad 2014-10-22

Alltfler företag har kameraövervakning för att förhindra brott.

En granskning av Sveriges Radio visar att cheferna missbrukar kamerorna - för att hålla koll på personalen.

– En som handlade stannade kvar och pratade lite längre med mig. Mitt i samtalet ringde min chef och sa att jag skulle sluta prata och fortsätta jobba, säger en anställd till SR.

Datasinspektionen utfärdar alltfler tillstånd för kameraövervakning. Antalet tillstånd har mer än fördubblats i storstadsregionerna de senaste tio åren.

Sveriges Radios lokala kanaler har varit i kontakt med ett 30-tal personer som berättar om att deras chefer missbrukar kamerorna.

Skapar nervösa beteenden

Flera berättar om hur chefen kunde ringa under arbetstid och säga att de borde sälja mer.

– Man börjar fundera på om det inte bara är mitt jobb han övervakar utan även mer personliga saker. Kan jag gå på toa nu, kan jag klia mig i huvudet, säger en kvinna till SR.

Tillstånden för kameraövervakning utfärdas för att kunna förebygga brott.

”Skulle sluta att prata”

Sveriges Radios karläggning visar att många chefer även använder kamerorna för att hålla koll på personalen.

– En som handlade stannade kvar och pratade lite längre med mig. Mitt i samtalet ringde min chef och sa att jag skulle sluta prata och fortsätta jobba. Då har chefen kollat på mig hemifrån via kameror i butiken och ringt. Chefen live-streamar butiken och kollar kamerorna i mobilen. Det är konstigt, säger en anställd i Gävleborgs län.

Enligt Datainspeltionen får kameraövervakningen inte användas på det sättet.

– Det låter som att den arbetsgivaren kameraövervakar sin personal för att mäta arbetsprestationer och kontrollera hur arbetet utförs, och det är inte okej enligt kameraövervakningslagen, säger Nicklas Hjertonsson, enhetschef på Datainspektionen till Sveriges Radio.