Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

President raglade under ceremoni - skyller på virus

Uppdaterad 2013-05-16 | Publicerad 2013-05-15

Han nickar till under tal och raglar fram vid högtidliga ceremonier.

Bilder på Tjeckiens president Miloš Zeman, 68, har fått världen att undra hur det står till med alkoholvanorna.

Själv förklarar han det hela med att han drabbats av ett virus.

Miloš Zeman tillträdde som Tjeckiens president för drygt två månader sedan. Han var då redan känd som en kedjerökare som uppskattade god mat och inte spottade i glaset.

Enligt en tabloidtidning i Tjeckien håller han en daglig alkoholkonsumtion på sex glas vin plus tre snapsar. Uppgifterna har inte kommenterats från presidentens håll men nytagna bilder har satt fart på ryktena igen, skriver Daily Mail.

Får hjälp av en kardinal

På en video från en högtidlig visning av de tjeckiska kronjuvelerna i förra veckan ses Zeman nicka till under ett tal.

Senare vinglar han till och tvingas till slut luta sig mot en vägg för att inte ramla. I ytterligare en scen får han hjälp av en kardinal för att inte tappa fotfästet.

Presidenten förnekar i ett uttalande att han var full - istället ska han ha drabbats av ett virus och var i behov av ett par dagars vila.

”Jag såg vad du såg. Döm själv”

Virusförklaringen gav direkt upphov till en ström av inlägg på sociala medier där tjecker poserade på krogen med texter som "Här får jag ett virus" och "Går ut och får mig ett virus".

Miroslava Nemcova, talare i det tjeckiska parlamentets underhus, var på plats vid ceremonin och är den enda som velat kommentera händelsen:

– Jag såg vad du såg. Döm själv, säger hon till tidningen Lidove Noviny.