Över 100 döda i tsunami

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-26

Människor har svepts bort med vattnet

Tsunamin som drog in över Mentawai-öarna väst om indonesiska Sumatra har dödat över 100 människor.

Hundratals saknas. Larmberedskapen är på högsta nivå.

Samtidigt spyr vulkanen Merapi på Java ur sig het aska.

Minst 108 människor har dödats av tsunamin som drabbat Mentawai-öarna väst om indonesiska Sumatra uppger en officiell källa till AFP, enligt TT. En drygt tre meter hög våg uppges ha sköljt bort hundratals hus vid två kuststäder.

Tsunamin orsakades av en jordbävning som mätte 7,7 grader på Richterskalan.

Uppgifter om saknade personer varierar men det rör sig om minst ett hundra tal personer, bland annat ett tiotal utländska turister som rnligt BBC är surfare från Australien.

Barn sveptes bort

I kuststaden Betu Monga har de flesta byggnaderna förstörst, uppger Hardimansyah som är anställd vid fiskedepartementet.

– Vi har fått rapporter om att människor inte har kunnat hålla i sina barn, att de har svepts bort med vattnet. Många grät, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Han berättar att tillgången till mat är låg, något som polisen bekräftar.

– Vi utgår ifrån att folk kommer att behöva mat och husrum. Regnet öser ner och vinden är stark, säger Ronald vid polisen i Sikakap.

Vulkanutbrott

Samtidigt, på den indonesiska ön Java, har boende nära vulkanen Merapi uppmanats söka sig till säkrare områden efter att vulkanen Merapi börjat spy ur sig het aska och stenar.

20 personer har skadats sedan vulkanutbrottet började i tisdags morse, lokal tid. Det första dödsoffret blev ett tre månader gammalt barn, rapporterar AFP.

En lavin av stenar rullade nerför Merapis sluttningar tidigare idag och askpelare på 50 meter observerades. Forskare varnar för att utbrottet kan bli häftigt.

– Energin håller på att byggas upp nu… Vi hoppas att det kommer att släppa bit för bit. Annars kan vi vänta oss ett stort utbrott, större än något som vi sett på åratal, säger Surono som är en statligt anställd vulkanolog till nyhetsbyrån AP.

Tusentals evakuerade

Tusentals människor har evakuerats från området, främst åldringar och barn. Läger har iordningställts cirka en mil från vulkanen. Men många vuxna uppges ha stannat kvar i sina bostäder och lantbruk.

– Jag måste följa order och ta skydd, även om jag hellre hade stannat hemma, säger 65-åriga Ponco Sumarto. Hon är en av många som har blivit evakuerade och har just anlänt till ett läger med sina två barnbarn. Hon berättar att hennes barn har stannat kvar hemma för att ta hand om bostaden och grödorna.

Merapi är 2 968 meter hög, ligger 2,6 mil norr om staden Yogyakarta och är den mest aktiva av Indonesiens vulkaner. Dess senaste stora utbrott inträffade 1994 då över 6 000 människor evakuerades och 43 omkom.

Här drog tsunamin in över
Indonesien
Vet du mer? Har du kontakt med någon i
området?