Politisk instabilitet väntar i Frankrike: Macron kan regera med högerextrem politik

Publicerad 2024-06-30 15.44

Valurnorna har öppnat i Frankrike.

Det högerextrema partiet Nationell samling växer i opinionsmätningarna.

Valet kan resultera i allt från maktskifte till dödläge.

Gérard Aubry, 77, är en av fransmännen som har tagit sig till valurnorna på söndagen.

– Det som händer i Frankrike är beklagligt. Inget förvånar mig längre i det här landet. Jag förstår folks ilska, särskilt på landsbygden i Frankrike, som känner sig övergivna. Men ändå... inte Nationell samling! säger han till Le Monde.

Morgane Dennemonthan, 25, röstar från den franska ön Réunion utanför Madagaskars kust. Även om hon i dag röstar på en annan kandidat, brukar hon vanligtvis rösta på Nationell samling.

– Jag är svart och jag skulle inte rösta på Nationell samling om det faktiskt var ett rasistiskt parti, säger hon till tidningen.

Går till val för parlamentet

Emmanuel Macron chockade Frankrike med att utlysa nyval efter hans partis omfattande förluster i EU-valet 9 juni. Det högerextrema partiet Nationell samling (RN) gick däremot mot storseger och ligger också i framkant i opinionsmätningarna inför dagens val.

Macron har tidigare varnat för att rösta på extrema och splittrande krafter och menar att det i längden kan leda till ett inbördeskrig.

Macron sitter däremot säkert på sin presidentpost. Detta val handlar inte om honom, utan om parlamentets underhus.

Den så kallade nationalförsamlingen väljs i 577 enmansvalkretsar över hela landet och av franska medborgare utomlands. Oavsett hur många röster olika partier får totalt, så är det vinnarna i varje valkrets som tar plats i parlamentet, utan utjämningsmandat.

Två omgångar

Valet sker i två omgångar. I dagens val måste kandidaterna i varje enmansvalkrets få minst 50 procent av rösterna för att vinna. Om ingen får det går valet vidare till en andra runda som hålls om en vecka, den 7 juli.

I den andra omgången ställs de två populäraste kandidaterna mot varandra, men även de kandidater som fått över 12,5 procent av rösterna. Den som får flest röster får en plats i parlamentet.

För att vinna en absolut majoritet i parlamentet behövs 289 av de 577 sätena. Enligt Politico väntas Nationell samling och dess allierade vinna mellan 220 och 260 säten.

Kan leda till samexistens – eller dödläge

Om Nationell samling får absolut majoritet i parlamentet, kommer Jordan Bardella att bli premiärminister. Han och Macron kommer då att hamna i en påtvingad samexistens, en så kallad "cohabitation", där premiärministern ofta har sista ordet.

Bardella har däremot sagt att han inte vill leda en regering som inte har en egen majoritet. Sannolikheten för att något av de tre stora blocken (Nationell samling med allierade, Nya folkfronten och Macrons egen partigrupp Tillsammans) får en egen absolut majoritet är låg.

Om inget av blocken kan hitta nya samarbeten och bilda en regeringskoalition så hamnar Frankrike på hittills okänd mark, i ett parlamentariskt dödläge, utan möjlighet att utlysa nyval igen förrän om ett år.

Under eftermiddagens blev tre av kandidaterna från Nationell samling klara för nästa veckas slutgiltiga omröstning, skriver The Telegraph.

President Emmanuel Macron.

ANNONS