Le Pens parti i klar ledning i Frankrike

TT-AFP

Publicerad 2024-06-29 07.08

Nationell samling och dess ledare Marine Le Pen och Jordan Bardella har en klar ledning i den sista opinionsmätningen inför söndagens parlamentsval i Frankrike. Arkivbild.

Ytterhöger- och nationalistpartiet Nationell samling (RN) har en klar ledning inför söndagens franska parlamentsval, enligt opinionsmätningarna. Valet kan bli en svår förlust till för president Emmanuel Macrons parti RE efter bakslaget i valet till EU-parlamentet den 9 juni.

Kampanjerna, som varit intensiva sedan Macron chockade med att utlysa nyval till parlamentet direkt på EU-valsnatten, blåstes av midnatt natten till lördag. Dagen före valdagen är kampanjer inte tillåtna.

Valdeltagandet väntas bli högt. De sista opinionsmätningarna pekar mot att Le Pens parti landar på 35–37 procent i stöd, mot 27,5–29 procent för de fyra vänsterpartier som gått samman i det de kallar Nouveau Front Populaire (Nya folkfronten).

Tredje störst spås Macrons parti i den politiska mitten bli med 20 procent eller strax däröver.

Om resultatet hamnar runt det mätningarna visar på kan parlamentet och landet bli mycket svårstyrt, med svårigheter att ta beslut.

Och om Nationell samling lyckas få absolut majoritet i parlamentet efter den andra valomgången och partiledaren Jordan Bardella blir premiärminister lär Emmanuel Macrons återstående år som president bli extra svåra.