Tre åtalas för dödliga sprängdådet i Uppsala

TT

Uppdaterad 12.18 | Publicerad 10.05

Bomben som dödade en 24-årig kvinna när hon låg och sov hemma i Uppsala förra året var en mikrovågsugn fylld med rosa sprängdeg.

I dag åtalas tre män – 20, 23 och 34 år gamla – för att ha genomfört sprängdådet.

Tre sprängdåd skedde inom loppet av fyra dagar i september förra året. Samtliga sprängningar kopplas till en konflikt inom det kriminella Foxtrotnätverket.

Den 25 september inträffade en sprängning i ett flerfamiljshus i Hässelby. Dagen därpå skedde ännu en sprängning. Den gången i ett flerfamiljshus i Linköping och den 28 september detonerade en bomb mellan två villor utanför Uppsala.

Flera personer skadades i dåden och i Uppsala avled en 24-årig kvinna som befann sig i ett av husen.

Kastrullbomb

Vid sprängningen i Hässelby användes en så kallad kastrullbomb.

– Den orsakar mycket kraftiga skador. Därutöver skadas tre personer fysiskt, varav en allvarligt, säger åklagare Carl Mellberg vid en pressträff i Uppsala på fredagen.

I Linköping användes också en kastrullbomb. Sedan tidigare fanns en hotbild mot fastigheten. När bomben exploderar i trapphuset orsakade den stor förödelse. En person befann sig i trapphuset vid tidpunkten.

– Men undkom skador av ren tur, säger åklagare Helene Gestrin.

I samband med att den tredje bomben exploderar i Uppsala greps två män. En av männen ska ha kommunicerat via krypterade chattar och fått instruktioner av anstiftare.

– Gärningsmännen fotar bomben i bilen på väg till platsen, säger åklagare Thomas Bälter.

Övervakningskameror fångar när en man placerar bomben – en mikrovågsugn fylld med rosa sprängdeg – mellan de två husen.

Livet framför sig

I ett av husen låg en 24-årig kvinna och sov på nedervåningen vid detonationen.

– Hon hade hela livet framför sig, men det tog slut den här natten, säger Thomas Bälter.

Totalt åtalades på fredagen åtta män för delaktighet i en eller flera sprängningar. En 23-årig man åtalas för att ha transporterat, placerat och detonerat samtliga tre bomber. Han åtalas för bland annat mord och försök till mord. En 34-årig man åtalas för samma brott gällande bomben i Uppsala.

En 20-årig man åtalas för att ha tillverkat alternativt tillhandahållit alla tre bomberna, samt för att ha transporterat 25 kilo sprängmedel i en taxi i syfte att tillverka ytterligare bomber.

De som anstiftat sprängningarna har ännu inte kunnat identifieras.

– De är duktiga på att gömma sig bakom krypterade telefoner. Ofta sitter de i annat land. Det är en utmaning men vi ger oss inte, säger Thomas Bälter till TT.

Totalt är det över 200 målsägande i målet.