Flera åtalas efter sprängdåd – kopplas till Foxtrotkonflikten

Mikrovågsugn med rosa sprängmedel exploderade

Uppdaterad 13.24 | Publicerad 10.02

Soha, 24, hade ingenting med gängvåldet eller Foxtrotkonflikten att göra. En släkting till Rawa Majid var måltavla.

Bombmakare, anstiftare och utförare. 

Flera personer åtalas nu för tre olika sprängdåd kopplade till Foxtrotkonflikten. 

Vid en av sprängningarna användes en mikrovågsugn fylld med rosa sprängdeg.

Gängvåldet trappades upp till nya nivåer under hösten 2023. En intern konflikt inom det kriminella Foxtrotnätverket som ledde till sprängdåd och skjutningar i Sverige. 

Samtidigt befann sig anstiftare och gängledare utomlands och beordrade personer i Sverige att utföra olika våldsdåd. 

På fredagen väcktes åtal gällande tre sprängningar där samtliga kopplas till den interna konflikten inom Foxtrot. Inom loppet av fyra dagar inträffade tre olika dåd.

Det började med en sprängning i Hässelby i nordvästra Stockholm den 25 september. Där användes en så kallad kastrullbomb. 

Tre personer, en 20-åring, en 23-åring och en 34-åring åtalas för samtliga. 

Den bomben bedöms ha varit på cirka 13 kilo. 

– Det blir en mycket kraftig explosion som orsakar mycket kraftiga skador på hela den här fastigheten. Därutöver skadas tre personer fysiskt varav en av dem mer allvarligt, säger åklagare Carl Mellberg. 

Mikrovågsugn med rosa sprängdeg

Morgonen därpå, den 26 september, inträffade en sprängning i Linköping och en hel trappuppgången blåses ut. Förödelsen blir stor och en person befann sig i trappuppgången när bomben exploderade. 

– Vi kan se att det har hittats rester av grytöronen på platsen. Man kan även se två gärningsmän från en övervakningsfilm på platsen. De bilderna kommer från kameror som polisen hade satt upp på platsen bara en tid innan då polisen bedömde att det fanns en hotbild mot fastigheten, säger Carl Mellberg. 

Två dagar senare, den 28 september exploderade en bomb i Fullerö i Uppsala.

– Det är en mikrovågsugn som är fylld med rosa sprängdeg. Sedan ser man att det är en svart stubintråd som sticker ut och inuti sitter någon typ av sprängkapsel, säger åklagare Thomas Bälter. 

Fotade bomben

Bara kort innan sprängningen i Fullerö hade de åtalade fotat bomben som användes. Bevisningen kunde säkras efter att utredarna fått tillgång till de misstänktas telefonen och där i hittat ett foto på bomben. 

– Gärningsmännen fotar bomben i bilen på väg upp till platsen, säger Thomas Bälter. 

En stark bevisning i fallet har varit telefonchattar som utredarna har kunnat säkra. I de framgår det, enligt åtalet, att 23-åringen, som är hemmahörande i Kalix kommun, fått instruktioner.

 – Vi hittar Signalchattar där det framgår tydligt att Kalixbon har fått tydliga instruktioner från anstiftare via Signal om vad som ska ske, när det ska ske och hur det ska ske, säger Thomas Bälter. 

I ett av husen låg 24-åriga Soha Saad och sov på nedervåningen när bomben exploderade i Fullerö. Hon hade ingenting med gängkriminalitet att göra och blev ett utomstående offer i Foxtrots gängkrig. I grannhuset bodde en släkting till Rawa Majid. 

– Samma familj blev beskjuten i januari förra året, säger Thomas Bälter.

Efter att bomben exploderat i Fullerö har vittnen berättat att en vit bil lämnat platsen. Kort därpå kunde en polispatrull gripa två män, 34-åringen och 23-åringen.

I utredningen finns över 200 målsäganden. Totalt åtalas åtta personer.

Soha, 24, dödades i sprängdådet i Uppsala. Två personer har begärts häktade misstänkta för mord och grov allmänfarlig ödeläggelse.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln