"Palin inte redo för jobbet"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-02

Republikanska vicepresidentkandidaten Sarah Palins popularitet dalar.

Samma dag som Alaskas självutnämnda pitbull skulle debattera den politiske räven Joe Biden publicerades en mätning som visar att 60 procent av väljarna anser att Palin inte är redo för jobbet.

Det brukar heta att vicepresidenten bara är ett hjärtslag från presidentposten. I fallet John McCain och Sarah Palin verkar det oroa amerikanerna: Om 72-årige McCain vinner presidentvalet blir han den äldste som någonsin tillträtt som USA:s president. Åldern, i kombination med att McCain tidigare haft hudcancer, gör att det kan anses mindre osannolikt än annars att Palin skulle få rycka in någon gång under hans mandatperiod.

Oerfaren

Men Palin saknar den erfarenhet som krävs för att bli en effektiv president, anser sex av tio amerikaner enligt en mätning som Washington Post publicerade på torsdagen – bara timmar innan valrörelsens enda debatt mellan vicepresidentkandidaterna drog igång. Tre av tio väljare säger att det är mindre sannolikt att de kommer att rösta på McCain på grund av henne.

Alaskaguvenören Palin presenterades för allmänheten som ett politiskt stjärnskott för en månad sedan. Men efter en rad besvärande rapporter om allt från svågerpolitik till sviktande etik samt en handfull ytterst tveksamma tv-intervjuer har stödet för den republikanska duon i allmänhet och Palin i synnerhet rasat. Enligt den oberoende sajten Real Clear Politics har McCain-Palin inte haft ledningen i någon nationell opinionsmätning sedan den 21 september. I nuläget leder demokraterna Obama-Biden med i genomsnitt 5,3 procentenheter.

Partisk?

Från republikanskt håll heter det att debatten kommer att bli en vändpunkt, de senaste dagarna har Palin förberetts intensivt av McCains rådgivare på en av hans rancher i Arizona.

Men debatten, som hålls under natten till fredagen svensk tid, är också viktig för demokraten och Delawaresenatorn Joe Biden som inte drar särskilt mycket folk på sina kampanjmöten. För Biden gäller det också att hålla tungan i styr, han är känd för sina många verbala grodor.

Ytterligare en dramatisk upptakt står debattens moderator Gwen Ifill för. Hon har anklagats för att vara partisk eftersom hon jobbar på en bok med titeln Genombrott: Politik och rasfrågor i Obama-åldern.

TT

ANNONS