Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Varannan villig att köpa en studentlya till barnen

Uppdaterad 2011-09-01 | Publicerad 2011-08-24

Men snittpriset ligger på en miljon

Varannan förälder är villig att köpa en studentlya till barnen.

Men det gäller att vara stadig i kassan.

Snittpriset på en etta på 35 kvm ligger på en miljon kronor.

Nu till hösten är det många studenter som börjar på universitet och högskola. I många studentstäder är det svårt att få en bostad och i många fall är det enda alternativet att köpa en lägenhet.

Enligt Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer är så många som hälften av föräldrarna villiga att köpa en lägenhet till barnen.

Dyrt

Men det gäller att ha god ekonomi för att kunna köpa en studentlya till barnen.

Snittpriset för en etta på 35 kvadratmeter ligger på en miljon kronor i riket med på många av de mest attraktiva studentstäderna är priserna betydligt högre.

Dyrast är det i Stockholm där ligger priset på en etta på 53 223 kronor per kvadratmeter. Enligt undersökningen har priset ökat med 12 procent sedan samma period förra året.

Långsiktig investering

Mest har priserna ökat i Uppsala där har priserna på ettor stigit med 22 procent. I Malmö har priserna istället sjunkit med 9 procent.

– De senaste åren har vi haft en generell prisökning som även påverkat ettor. Prisökningen på ettor beror på den stora bristen på små bostäder över tid och under senare år även på den stora kullen 90-talister.  Våra mäklare vittnar om att det blir allt vanligare att föräldrar går in och hjälper sina barn att köpa en bostad på studieorten. Många ser bostaden som en långsiktig investering samtidigt som barnen får ett bra boende under studietiden, säger Peeter Pütsep, vd, Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Följ ämnen i artikeln