Rymdfärjan är ju från stenåldern...

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-27

25 år senare – bara Discovery är sig lik

COCOA BEACH. Sprickor, läckage och trasiga datorer.

Det är inte bara bränsleventilen som krånglat på Discovery.

Rymdfärjan från 1984 sjunger på sista versen.

Den krånglande bränsleventilen som stoppade Christer Fuglesangs resa till rymden i förrgår morse var inne på sin 16:e och sista resa.

– Discovery har visserligen några år på nacken, men kom ihåg att den underhålls minutiöst. Bara skalet är gammalt. Det mesta på insidan är bytt, säger en talesperson för Nasa till Aftonbladet.

Reparation i rymden

Det verkar inte hjälpa. Bara sedan 2005 har Discovery stoppats av bränsleläckage, sprickor i bränsletanken, felande bränslesensorer, undermåliga datorer och lösa fönsterpaneler.

Men det är inte bara på marken den har krånglat. Mitt under en rymdfärd 2005 tvingades astronauterna själva såga bort keramiska tygbitar mellan värmesköldens plattor på färjans undersida.

Trots problemen siktar Nasa på att krama ur den ytterligare några tusen rymdmil innan den förpassas till rymdfärjornas kyrkogård.

Tredje sista färden

Den färd som Fuglesang och hans sex kollegor hoppas kunna genomföra tidigast i morgon bitti lokal tid blir enligt Nasas schema den tredje sista för Discovery.

Men för att den ska bli av måste problemet med den mer än 20 centimeter långa bränsleventilen lösas.

Annars blir det nog ingen resa förrän i oktober, skrev Fuglesang på sin twittersida i går.

Olycksrisk: 1 på 75

Vad som hade kunnat hända om felet inte upptäckts är oklart. Men att döma av Nasas startchef Allard Beutel kunde det ha slutat i katastrof.

– Ventilen måste fungera perfekt för att Discovery ska kunna lyfta, har han sagt.

Discovery är inte Nasas enda olycksbarn. Av totalt fem färjor har två havererat med hela sina besättningar ombord.

Statistiskt sett kan risken för Fuglesang och hans kollegor uppskattas till 1 på 75. Med tanke på Discoverys ålder kan det vara en uppskattning i underkant.

Allt det här får du med Plus - Aftonbladet
Kampanjer

ANNONS