Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Värmebölja över hela Europa

Uppdaterad 2015-07-06 | Publicerad 2015-07-04

Extremvärmen har tagit ett riktigt järngrepp om Europa och termometern visar uppemot 40 grader på många håll.

Uppgifter att ta med en nypa salt?

Nej, men kanske en hel skopa – i Nederländerna rullar saltbilen för att skydda vägarna mot hettan.

Det är inte bara Sverige som har riktigt varmt just nu. Just nu ligger en extrem värmebölja över stora delar av Europa. I nederländska Maastricht var det 38,7 grader i torsdags, vilket är den hetaste julidagen sen mätningarna började 1947, skriver nu.nl.

Och då gäller det att ta till nya knep för att hantera problemen hettan kan leda till.

I regionen Gelderland i centrala Nederländerna saltar man vägarna för att undvika att asfalten smälter, skriver regiontidningen Gelderlander.

Tidningen skriver att vägarna som saltas är nyasfalterade och därför är extra känsliga. Salt kan nämligen sänka temperaturen på vägarna och dra ur vätska. Bland annat har vägarna i orterna Apeldoorn och Ede saltas. Om det fungerar där får saltbilen rulla vidare till andra orter, skriver Gelderlander.

40-gradig hetta

Den tyska vädertjänsten DWD rapporterar att det är över 35 grader i stora delar av landet. De har gått ut med en varning för att det kan bli ända uppemot 40 grader på vissa ställen, skriver TT. Och det kommer ett rejält oväder i hettans spår, med hagel och stormbyar. I Berlin är temperaturen 36 grader på lördagseftermiddagen.

Belgien har upplevt sin varmaste natt sedan man började notera temperaturerna 1833. Termometern visade 24,5 grader i Uccle söder om Bryssel natten mellan fredag och lördag, skriver tidningen Le Soir.

Även i Frankrike är värmeböljan ett faktum och på flera håll har man gått ut med varningar för hettan, rapporterar Le Monde.

Kan bli nytt värmerekord

Och den som tänker sommarsemestra i Storbritannien kan få uppleva riktig rekordvärme senare i juli, enligt The Mirror. Värmerekordet från augusti 2003 i Kent på 38,5 grader kan snart vara slaget menar meteorologer.

– Årets varmaste temperaturer kommer oftast sent i juli eller tidigt augusti. När mer luft väntas tryckas upp från Afrika över Europa till Storbritannien kan rekordet slås, säger Brian Gaze på The Weather Outlook till The Mirror.

Men för tillfället kan värmen vara på väg bort – både i Sverige och Centraleuropa.

– I mitten av nästa vecka verkar den varma luften förflyttats mer söderut mot Medelhavet. Det ser ut att bli lite svalare i Tyskland och Polen, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Följ ämnen i artikeln