Taken är för klena i söder

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-20

Taket till Valldahallen i Kungsbacka störtade samman.

Tak efter tak kollapsar i Syd- och Mellansverige.

Orsaken är enkel.

De är inte byggda för att klara extremvintern.

– Ni använder bara hälften av de dimensioner vi gör här, säger byggnadskonstruktören Bo Forsberg från Luleå.

Minst sex tak har kollapsat det senaste dygnet.

Tidigt på lördagsmorgonen gav taket till den nya bandyarenan i Vänersborg vika. Ingen människa kom till skada, men återuppbyggnaden beräknas kosta flera miljoner.

I Nässjö rasade ett 1500 kvadratmeter stort tak in över 400 grisar och utanför Linköping tvingades ett stort antal nötkreatur att nödslaktas efter att ladugårdstaket gett vika.

Men det är främst i Syd- och Mellansverige som taken ger vika. I Norrland är hållfastheten bättre anpassad för riktig vinter.

Tabell anger

Boverket har en särskild tabell som anger hur mycket snö ett tak bör tåla. Mängden snö skiftar beroende på var i landet huset byggs.

– Längst i i söder brukar man räkna med snölaster med hundra kilo per kvadratmeter. Här uppe i norr räknar vi med 500 kilo, säger Bo Forsberg, byggnadsingenjör från Luleå.

– På vissa tak kan det uppstå snöfickor där tyngden kan överstiga 1000 kilo. Om man vet att taket har ojämnheter som kan ge snöansamlingar måste man förstärka, förklarar Forsberg.

”Har reagerat”

När han har varit i södra Sverige har han reagerat över hur klena dimensioner som används till takkonstruktionerna.

– Det är klart att man har noterat det, men samtidigt är det helt i linje med Boverkets normer. I slutändan är det en kostnadsfråga. Ju större dimensioner, desto dyrare konstruktioner.

Boverkets konstruktionsregler uppdaterades senast 2006. Efter uppdateringen ska nybyggda tak tåla större snömängder än tidigare.

Myndigheten meddelar på sin hemsida att den nu kommer att följa upp vad som orsakat rasen för att se om regelverket ska göras om på nytt.

Följ ämnen i artikeln