Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

EU vill se fjärde vaccindos från 60 års ålder

TT-AFP

Publicerad 2022-07-11

Under måndagen släpper EU sina nya riktlinjer för covidvaccin.

Personer över 60 år rekommenderas att ta en fjärde spruta covidvaccin, enligt nya riktlinjer från EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.

I Sverige har redan 70 procent av alla över 65 år tagit en fjärde dos, enligt Folkhälsomyndigheten.

”Eftersom fallen och sjukhusinläggningarna ökar igen när vi går in i sommarperioden uppmanar jag alla att vaccinera sig och fylla på doser så fort som möjligt. Vi har ingen tid att förlora”, säger Stella Kyriakides, EU:s kommissionsledamot med ansvar för hälsa och livsmedelssäkerhet, i ett uttalande.

ECDC har sedan tidigare rekommenderat samma spruta för personer över 80 års ålder.

Råden syftar till att skydda medborgare under sommarmånaderna och att öka skyddsnivåerna för att vara förberedda för hösten och vintern, säger Stella Kyriakides i uttalandet.

Ny våg

ECDC-chefen Andrea Ammon säger att trenden i Europa när det gäller sjukhus- och intensivvårdsinläggningar är uppåtgående i flera EU-länder.

”Det här signalerar starten på en ny, utbredd covid-19-våg över hela EU. Det finns fortfarande för många individer som riskerar att drabbas av allvarlig covid-19-infektion som vi behöver skydda så snart som möjligt”, säger hon.

Enligt uppgifter från Världshälsoorganisationen (WHO) har covidfallen ökat kraftigt sedan i slutet av maj i stora delar av Europa.

Ingen justering i Sverige

I Sverige erbjuds redan alla över 65 år samt riskgrupper en andra påfyllnadsdos sedan i början av april. I dagsläget har 70 procent av alla över 65 år tagit en fjärde dos, enligt Folkhälsomyndigheten (FHM).

Myndigheten har också rekommenderat regionerna att alla personer mellan 18 och 64 år som önskar att vaccinera sig med en dos i höst får den möjligheten.

FHM ser löpande över rekommendationerna och justerar dem vid behov men ingen justering är planerad i nuläget, uppger myndighetens presstjänst.

Rättad: I en tidigare version av artikel förekom en felaktig uppgift om tidpunkten för införandet av vaccinrekommendationer i Sverige.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln