Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

V-källa: Släpper aldrig fram en regering med Liberalerna

Publicerad 2022-08-24

Vänsterpartiet ratades när Magdalena Andersson spånade regeringsalternativ – och istället lyfte fram Liberalerna som kandidat.

Men kravet på ministerposter kvarstår.

En V-källa uppger för Aftonbladet att det skulle vara helt otänkbart att släppa fram Januariavtalsgänget igen.

Vänsterpartiet har haft en lång tradition av att agera stödparti åt socialdemokratiska regeringar. En tradition som statsminister Magdalena Andersson nog hoppas fortsätter.

Men så kommer det inte bli, enligt källor inom partiet.

– Tidigare har Socialdemokraterna försvarat samarbetet med Liberalerna och Centerpartiet med att de varit tvungna till det. Nu är det ett regeringsalternativ som hon lyfter fram. Det är häpnadsväckande, säger en källa inom partiet.

Vänsterpartiet har haft en lång tradition av att agera stödparti åt socialdemokratiska regeringar.

Ny partiledning nu

I SVT:s partiledarutfrågning i tisdags valde statsministern att lyfta fram en regering med Centerpartiet och Miljöpartiet som en tänkbar lösning, men bjöd också in Liberalerna. Samma partier låg bakom Januariavtalet 2019, vilket gjorde att Stefan Löfven kunde bilda sin andra regering.

Då krävdes Vänsterpartiets stöd, vilket man hade fram till dess att punkten i avtalet om fri hyressättning vid nybyggnation skulle genomföras.

Regeringen fälldes då Stefan Löfven som första statsminister förlorade en misstroendeomröstning.

– Magdalena Andersson verkar ha en föreställning om att Vänsterpartiet skulle släppa fram Januariavtalsgänget, men det borde det inte kunna vara någon som längre tror. Det är en ny partiledning i Vänsterpartiet nu, säger Aftonbladets uppgiftslämnare.

Magdalena Andersson verkar ha en föreställning om att Vänsterpartiet skulle släppa fram Januariavtalsgänget, äger Aftonbladets uppgiftslämnare.

Två regeringsval

Tvärtom ska Vänsterpartiets krav på ministerposter stå fast, även efter valet. Utåt vill man nu måla upp bilden av att det finns två scenarier för en S-ledd regering: En där Liberalerna deltar och en annan där Vänsterpartiet tar plats.

– För den som står och väljer mellan sossarna, Miljöpartiet eller oss så är det ju intressant information. En regering med oss eller Liberalerna är ju två väldigt olika politiska alternativ.