Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

"De vet vad kärnvapen faktiskt innebär"

Uppdaterad 12.01 | Publicerad 11.11

Nobelkommitténs ledare Jørgen Watne Frydnes visar symbolen för årets pristagare, den japanska organisationen Nihon Hidankyo, i Oslo.

Ett fredspris som påminner om farorna med kärnvapen, i en tid av uppskruvade hot.

Så beskrivs beslutet att tilldela den japanska gräsrotsorganisationen Nihon Hidankyo årets pris.

– De vet vad kärnvapen faktiskt innebär för människor, säger Karin Wall Härdfeldt, från Svenska Freds.

Alldeles utmärkt, säger Peter Wallensteen, professor emiritus vid Uppsala universitets institut för freds och konfliktforskning, om att prisa Nihon Hidankyo, som kämpar för en värld fri från kärnvapen.

– Att man på det viset påminner om farorna med kärnvapen i en tid där politiska ledare verkar se kärnvapen som ett användbart vapen.

Wallensteen ser årets val som en del i Nobelkommitténs tradition att ”ständigt och jämt” uppmärksamma kärnvapenfrågan för att den inte ska glömmas bort.

– En tradition som fullföljs här genom att ge det till organisationer och ledare som förstår vikten av kärnvapenkontroll och nedrustning.

Viktiga vittnesmål

Nihon Hidankyo består av överlevande från atomattackerna på Hiroshima och Nagasaki.

Karin Wall Härdfeldt, generalsekreterare på Svenska Freds, säger att årets fredspris är ganska oväntat, men samtidigt välbehövligt och oerhört angeläget.

– I dessa tider, när kärnvapenhotet är större än på decennier är det här en påminnelse om att det här är massförstörelsevapen med ofattbara konsekvenser för människor.

Enligt Karin Wall Härdfeldt talas det från politiskt håll ofta om kärnvapen utifrån ett teoretiskt och försvarsstrategiskt perspektiv, där de humanitära konsekvenserna ”i princip suddas ut”.

– Därför är de här vittnesmålen från överlevarna så otroligt viktiga.

”I Nobels anda”

Mimmi Söderberg Kovacs, forskningschef vid Folke Bernadotteakademin, tycker att årets pris går tydligt i Nobels anda, där fokus ligger på att minska spridandet av vapen generellt.

– Det blir en kommentar mot den upprustning och organisering vi ser av hotet av att använda av kärnvapen i de stora konflikter som pågår, i Ukraina och Mellanöstern, säger hon.

Årets pris kan ses som ett uttalande mot ledande stater i det området:

– Att ”här ser ni vad som hände och effekterna det blir på människor när man använder den här typen av vapen”, säger Söderberg Kovacs.

Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) välkomnar beskedet om årets pristagare.

– Vi ser med stor oro på hur länder som Ryssland och Iran lämnar viktiga överenskommelser för nedrustning och kontroll. Men på sikt måste vi fortsätta jobba för en kärnvapenfri värld, säger hon till SVT Nyheter.