Åtalas för rån och våldtäkt mot prostituerade

Anna Isaksson/TT

Publicerad 18.35

En man åtalas vid Solna tingsrätt för att ha våldtagit och rånat prostituerade kvinnor i Stockholmsområdet.

En man i 40-årsåldern åtalas för att ha rånat och våldtagit prostituerade kvinnor i Stockholmsområdet.

Enligt åklagaren har mannen använt en kniv för att hota kvinnorna under övergreppen.

Det var mellan den 7 december förra året och den 15 februari i år som fem olika prostituerade kvinnor utsattes för övergrepp och rån i Stockholmsområdet, enligt stämningsansökan som åklagare Anders Hirsch lämnat in till Solna tingsrätt.

Två av kvinnorna utsattes för grova våldtäkter och hotades med kniv. Ett ”modus” som, enligt Anders Hirsch, har varit återkommande i gärningarna.

– Det används någon form av vapen i samtliga tillfällen. Som det framgår av stämningsansökan är det kniv i fyra fall och ett pistolliknande föremål i ett fall, säger Anders Hirsch.

Stämde träff

Mannen ska ha kommit i kontakt med kvinnorna genom olika prostitutions- och eskortsidor. Efter att de etablerat kontakt ska han ha åkt dit och träffat de olika kvinnorna, enligt Anders Hirsch.

Han greps i februari och har sedan dess suttit häktad. Enligt Anders Hirsch har utredningen ”växt efter hand”.

– I början av ärendet visste vi inte om att det var så pass många målsäganden som fem stycken utan i början var det bara ett mindre antal. Sen blev det fler efterhand.

– Man hade ett telefonnummer att utgå från, som hade använts av den här mannen och med det numret som utgångspunkt kunde man spåra honom.

Mannen förnekar samtliga gärningar.

Liknande fall har lagförts

Under året har flera fall där prostituerade kvinnor utsatts för rån och övergrepp uppmärksammats. I februari dömdes en 29-årig man till fängelse i fyra år och sex månader för grovt rån och försök till grovt rån mot prostituerade kvinnor.

Enligt domen tog han kontakt med kvinnorna under förevändningen att han skulle köpa sex för att i stället råna dem på kontanter och värdesaker under pistol- och knivhot.

I april dömdes även en 16-årig pojke till sluten ungdomsvård för grov våldtäkt, sexköp och två fall av rån av prostituerade.