Proffstyckarna sätter agendan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-14

Karl Rove, Arianna Huffington, Chris Matthews och Rush Limbaugh – några av Obama och McCains proffstyckare.

NEW YORK. I USA kallas de "pundits".

Det är åsiktsmaskinerna på TV, radio, tidningar och bloggar som bestämmer vilka samtalsämnen som ska diskuteras i presidentvalet varje dag.

Här är personerna som sätter USA:s politiska agenda.

Under det mest hårdbevakade presidentvalet i USA:s historia är det inte alltid de två kandidaterna kan kontrollera de samtalsämnen som diskuteras i medierna.

Ofta är det i stället professionella åsiktsmaskiner på radio och TV, i tidningar och bloggar som har makten över den politiska debatten.

I takt med att amerikansk media domineras allt mer av åsiktsbaserad rapportering har de här politiska tyckarna – som kallas "pundits" i USA – fått allt större inflytande.

Tidigare i år listade brittiska Daily Telegraph de 100 viktigaste tyckarna i amerikanska medier inför presidentvalet.

Några av dem var komiker, som Bill Maher, Jon Stewart och Stephen Colbert.

Men de flesta var krönikörer, TV- eller radioprogramledare med en uttalad politisk agenda.

Här är tio av de mest inflytelserika personerna i presidentvalet just nu:

Fem republikanska tyckare:

Rush Limbaugh

Kungen av konservativ talk radio är USA:s mest populära konservativa åsiktsmaskin. Fick 400 miljoner dollar för sitt senaste radiokontrakt. Limbaugh är mer humorist än ideolog och hans program har ofta 10-11 miljoner lyssnare varje dag. I primärvalen i våras försökte Limbaugh lansera "Operation Kaos", där han uppmanade republikaner att rösta på Hillary Clinton för att öka splittringen mellan hennes väljare och Barack Obama.

William Kristol

Redaktör för det inflytelserika veckomagasinet Weekly Standard och kolumnist i New York Times. För två veckor sedan skrev Kristol att McCains kampanj måste bli ännu mer aggressiv – och då blev den det. I måndags skrev han att McCains kampanj måste bli mindre aggressiv – och då blev den det. Det betyder inte att Kristol styr McCain-kampanjen, men däremot att han har en bra fingertoppskänsla för var republikanerna är på väg.

Sean Hannity

Fox News stora stjärna är känd för sin kompromisslösa patriotism och sin ofta brutala hantering av de demokrater som gästar debattprogrammet "Hannity & Colmes", som Hannity driver tillsammans med liberala Alan Colmes.

Hannity har helt på egen hand fått Obamas vänskap med 1960-talsterroristen Bill Ayres och pastorn Jeremiah Wright att bli centrala ämnen i valdebatten. Han fick 100 miljoner dollar för att förnya sitt kontrakt med kanalen tidigare i år. Har även ett populärt, dagligt radioprogram. Och en egen dejtingsajt, Hannidate, för "konservativa singlar".

”Om Obama förlorar valet är det delvis Hannitys förtjänst”, skrev Daily Telegraph tidigare i år.

Karl Rove

George W Bushs före detta rådgivare har varit så inflytelserik under politiska kampanjer de senaste två decennierna att han fått ett eget adjektiv uppkallat efter sig: "roviansk" politik syftar numera på sluga kampanjknep, som när John McCain i somras försökte förvandla de stora publiksamlingarna på Barack Obamas tal till ett problem för demokraten. I dag kommenterar Rove presidentvalet i Fox News och skriver krönikor i Newsweek och Wall street journal.

Peggy Noonan

Före detta talskrivare åt Ronald Reagan och numera kolumnist i Wall Street Journal. En av de republikanska kolumnister som inte drar sig för att hylla Barack Obama. Aktuell med en ny bok, "Patriotic grace".

Fem demokratiska tyckare:

Arianna Huffington

Driver USA:s största politiska sajt, Huffington Post, där hundratals liberala skribenter bloggar om politik varje dag.

Dyker själv upp i debattprogram på TV i stort sett dagligen.

Paul Krugman

Ekonomikrönikör och bloggare på New York Times som nyligen fick ännu högre status när han tilldelades årets nobelpris i ekonomi. Har konsekvent kritiserat Barack Obama från ett vänsterperspektiv och har länge förutspått den pågående finanskrisen.

Rachel Maddow

En ny stjärna på kabelkanalen MSNBC, som etablerat sig som ett liberalt alternativ till Fox News i år. Efter att ha haft ett radioprogram på vänsterstationen Air America blev hon MSNBC:s mest populära gäst under primärvalssändningarna tidigare år. Därefter fick Maddow en egen show som snabbt blev en succé – efter bara några veckor är programmet större än Larry Kings show på CNN, som sänds samtidigt. Hon är uppvuxen på militärbaser och är känd för hårda attacker mot republikanernas utrikespolitik.

Chris Matthews

Matthews har hyllat både McCain och Obama i sitt TV-program på MSNBC, men är mest känd för att ha sagt att ett av Obamas tal fick honom att känna "en rysning som smög sig upp för benet". Ett uttalande som både Hillary Clinton och John McCains kampanj sedemera använt i reklamfilmer där de hävdar att medierna har en slagsida åt Obama. Matthews var talskrivare åt Jimmy Carter på 1970-talet och det ryktas nu om att han ska försöka bli demokratisk senator i kongressvalet 2010.

Frank Rich

New York Times-kolumnisten blandar humor och lättsamhet med gedigen research i sina utförliga söndagskrönikor, där han outtröttligt attackerar republikanerna och den amerikanska journalistkåren. Har varit en av de mest konsekventa kritikerna av Irak-kriget och mediernas hantering av det.

Martin Gelin