Åtalas för att ha stoppat bråk

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-13

”Jag tycker att det här är löjligt”

Nader Shahmohammadi avstyrde ett bråk på en busshållplats – och åtalades.

I går ställdes inför rätta misstänkt för ofredande.

– Jag tycker att det här är löjligt, säger han till TV 4.

Samtidigt vill kristdemokraterna införa en civilkuragelag.

Den 17 oktober förra året blev taxichauffören Nader Shahmohammadi, 28, vittne till vad han uppfattade som ett bråk i en busskur. Ett antal tonårspojkar knuffade varandra så att en flicka som satt i kuren också blev ansatt.

– De knuffade henne så hårt att hon var nära att slå i huvudet. När hon började skrika "sluta, sluta" stannade jag taxibilen och tog tag i ena killen och sa åt honom att gå på nån i sin egen storlek, säger Nader Shahmohammadi till TV4 Nyheterna.

I går ställdes Nader Shahmohammadi inför rätta vid Linköpings tingsrätt åtalad för ofredande.

– Det är de som har anmält mig som begått brott, jag gjorde bara en god gärning, säger Nader.

Civilkuragelag

Kristdemokraterna har tidigare föreslagit att en civilkuragelag ska införas som ålägger människor att ingripa om de ser en person i nöd.

Inger Davidson (kd), vice ordförande i justitieutskottet, säger att fallet med Nader Shahmohammadi är ”jätteolyckligt” och hoppas att förslaget om civilkuragelagen kan börja utredas i höst så att ett lagförslag kan vara klart under mandatperioden – och enligt Davidson backas förslaget upp av alliansen.

– Vi vill att man ska föra in en bestämmelse som säger att om man ser en människa i nöd så ska man vidta någon åtgärd. Men vi ska inte fordra att exempelvis en gammal dam ingriper i ett gängslagsmål. Man ska ingripa efter egen förmåga, säger Inger Davidson till Aftonbladet.se.

– Stödet finns i alliansen, det är faktiskt så att det här till och med står i regeringsförklaringen, säger Davidson.

Hur stort är behovet av en sån här lag enligt dig?

– Det är svårt att göra en statistisk bedömning, men intrycket som många förmedlar i dag är att om det händer något så går man förbi eller tittar bort.

Hur ska man straffas om man inte följer lagen?

– Jag tror inte att det kommer att bli vanligt förekommande att man blir dömd, jag tror att det blir mer av en normerande lagstiftning. Det viktiga i det här sammanhanget är attitydförändringar, att det finns en lagstiftning i botten som säger att man ska göra vad man kan utifrån sina egna förutsättningar.

– Om du tittar på lagen mot barnaga så är det inte ofta någon döms för det, men det är spritt i hela samhället i dag att man inte ska slå barn. På samma sätt kan det bli med den här lagen.

ANNONS