Polis döms efter dödskrasch

Publicerad 2017-01-09

Får jobba kvar

En 32-årig polis döms för vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Polisen körde ihjäl en 53-årig man på ett övergångsställe i Landskrona förra året. Mannens sambo skadades svårt.

Polisen döms till villkorlig dom och böter. Han får fortsätta att arbeta som polis.

Den 6 januari 2016 inträffar en dödsolycka på Hälsingborgsvägen, Landskrona. En polisbil kör på ett par som befinner sig på ett övergångsställe. Mannen dör direkt och kvinnan får livshotande skador.

Polisbilen framförs av en då 31-årig polisassistent. Han är, tillsammans med en kollega, på väg till Helsingborg för att ta hand om ett dödsfall. Det är inte frågan om en utryckning och poliserna har efteråt sagt att blåljusen inte var på.

– Jag hör att det smäller till. Jag hinner inte reagera. Jag bara bromsar in och förstår att jag har kört på något eller någon, sa polisen under rättegången.

Det tar 59 meter innan polisbilen stannar.

”För hög hastighet”

Hans kollega har sagt i förhör att de höll mellan 50 till 70 kilometer i timmen på sträckan, som då var hastighetsbegränsad till 50 kilometer i timmen.

Åklagaren Jan Pernvi menar att polisen orsakade olyckan genom oaktsamhet. Hastigheten skulle ha varit betydligt lägre och han borde ha tittat noga efter fotgängare.

– Man måste ha god fantasi och enligt min mening är redan 50 kilometers hastighet en för hög hastighet i sammanhanget, sa Jan Pernvi, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren, under rättegången.

Lunds tingsrätt gick på åklagarens linje och dömde i dag polisen för vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Han döms till villkorlig dom och ska betala 60 stycken dagsböter á 200 kronor.

– Jag är nöjd med domen. Den är välskriven, säger Jan Pernvi.

– Man ska köra så att man kan stanna för fotgängare vid övergångsställen. Speciellt om det är dålig sikt. Det påkallar försiktighet hos föraren, konstaterar han. 

Riskerade fängelse

Tingsrätten anser att polismannen har brustit i aktsamhet. Man konstaterar att även om det inte gått att fastställa exakt var trafikanterna befann sig vid påkörningen – på övergångsstället eller intill det – så skulle polisen ha tagit hänsyn till dem. Han borde ha framfört sitt fordon med aktsamhet och haft beredskap för att andra trafikanter kunde agera svårberäkneligt.

Brottet vållande till annans död kan ge fängelse upp till två år. Tingsrätten menar att det räcker med en villkorlig dom för polismannen eftersom en fällande dom kan anses negativ för hans karriär inom polisen.

Polismyndighetens ansvarsnämnd har meddelat att mannen får fortsätta att arbeta som polis.