Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Fler vill att Sverige går med i Nato

Publicerad 2013-05-16

Militär upptrappning i Ryssland, ÖB:s utspel och ryska stridsplan i närheten av Sverige - efter senaste tidens larm vill fler svenskar gå med i i Nato.

Var tredje svensk säger nu ja till ett medlemskap, enligt SvD:s undersökning.

– Ett utryck för att vi måste ha hjälp om vi inte själva klarar av vårt territoriella försvar, säger statsvetaren Ulf Bjereld till tidningen. 

Franska stridsflygplan har satts in mot de islamistiska rebellerna i Mali.

32 procent säger ja till ett Natomedlemskap enligt en färsk Sifoundersökning gjort på uppdrag av SvD.

Förra året var motsvarande siffra 23 procent.

Det som ligger bakom stödet är den senaste tidens uppblossade försvarsdebatt, menar statsvetaren och experten på Nato-opinionen Ulf Bjereld.

– Min tolkning är att det inte är någon Natolängtan det handlar om, utan ett uttryck för att vi måste ha hjälp om vi inte själva klarar av vårt territoriella försvar, säger han.

Det som fick igång debatten var ÖB:s utspel om att Sverige bara kan försvara sig i en vecka på egen hand. I februari kallade även Jan Björklund Rysslands militära upptrappning för "bekymmersam"

Intensiv debatt om försvaret

I veckan hävdade Fredrik Reinfeldt (M) att Ryssland inte klarar av att anfalla och hålla svenskt territorium. Ett uttalande som möttes av hård kritik från försvarsexperten Johan Tunberger som menade att Ryssland skulle kunna "ta Gotland på några timmar".

Hos majoriteten av svenskarna har det under lång tid funnits ett motstånd mot ett medlemskap. Ulf Bjereld menar att det bottnar i att den nationella identiteten är starkt kopplad till begrepp som alliansfrihet och neutralitet, skriver SvD.

– Att gå med i en militär allians är ett stort psykologiskt steg för många svenskar. Jag tror också att det finns en substantiell oro för att Sverige riskerar att dras in i krigshandlingar mot sin vilja, säger han till tidningen.

40 procent säger enligt Sifos mätning fortfarande nej till ett Natomedlemskap.