Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Friades från rattfylla – för att han är asiat

Publicerad 2014-01-10

Alkoholforskaren: ”Resonemanget är helt felaktigt”

Polisens test visade att 63-åringen från Karlskoga hade 1,64 promille alkohol i blodet.

Men han friades i tingsrätten – delvis för att han har asiatiskt ursprung.

När mannen köpte cigaretter på en bensinmack på nyårsaftonen 2012 reagerade en anställd. Då hon såg att 63-åringen, som är från Karlskoga, satte sig i sin bil och körde därifrån larmade den mackanställda polisen eftersom hon uppfattade mannen som väldigt onykter, skriver Dagens juridik.

En polispatrull fick tag i mannen hemma hos honom och det visade sig att han hade 1,64 promille alkohol i blodet.

Hittade informationen på nätet

Mannen, som åtalades för grovt rattfylleri, erkände visserligen i ett första förhör att han druckit ett par-tre burkar starköl innan han satte sig i bilen, men ändrade sig sedan och nekade till brott.

Då hävdade mannen att han bara druckit ett litet glas öl innan han körde bil och att det var först när han kom hem som han druckit mer, 18 centiliter whisky. Det menade också två vittnen som ska ha varit hemma hos mannen.

Och tingsrätten friade honom – delvis för att han har asiatiskt urspurng.

Under rättegången hade mannens advokat nämligen lagt fram ett resonemang om att asiater reagerar på ett annat sätt än européer vid alkoholintag – något försvararen läst på internet.

Och det köpte rätten.

Avfärdar domen

I domen skriver man att det ”anses vara allmänt veterligt att personer från olika folkgrupper reagerar olika på alkoholintag”, uppger Dagens juridik.

Därför ställde sig rätten också frågande till om Rättsmedicinalverkets yttrande i ärendet var relevant i det här fallet. Det är byggt på en undersökning av hur 16 försökpersoner förbränner alkohol och gav starkt stöd för att mannens huvudsakliga alkoholförtäring skett före bilkörningen.

Tingsrätten menade dock att det är tveksamt om undersökningen kan appliceras på 63-åringen eftersom de 16 testpersonerna alla hade västerländskt ursprung.

Men professor Wayne Jones avfärdar rättens bedömning.

Han är en av Sveriges ledande alkoholforskare och jobbade i många år på Rättsmedicinalverket, RMV, där han bland annat utformade modellen med de 16 försökspersonerna.

"Resonemanget helt fel"

När domen föll i december sa han till Nerikes Allehanda:

– Det är helt korrekt att ungefär hälften av alla asiater reagerar kraftigare än västerlänningar när de dricker alkohol. De blir till exempel väldigt röda i ansiktet när de dricker små mängder alkohol. Förklaringen är att de saknar ett enzym i levern som omsätter alkoholen.

Däremot har det inget att göra med hur alkoholen tas upp, fördelas och förbränns i kroppen för olika människor, menar Wayne Jones.

– Där är det ingen större skillnad mellan västerlänningar och asiater. Domstolens resonemang är alltså helt felaktigt, säger han till Nerikes Allehanda och fortsätter:

– Hans (63-åringens) historia är rena rama efterhandskonstruktionen. Blod- och urinproverna visar tydligt att hans huvudsakliga förtäring av alkohol har skett långt tidigare än vad han säger.